Joe Hill, egentlig Joel Emanuel Hägglund, er en svensk-amerikansk arbeiderorganisator og visedikter. Han utvandret fra Sverige til USA i 1902. Der agiterte han for Industrial Workers of the World og organiserte sabotasjeaksjoner til støtte for streikende.

Joe Hill er mest kjent for sine kampsanger og satiriske viser, ofte til kjente melodier hentet fra Frelsesarmeens repertoar, bl.a. Casey Jones og The Preacher and the Slave.

Under et opphold i Salt Lake City ble Joe Hill anholdt og tiltalt for drap på en kolonialhandler og dennes sønn. På vage indisier ble han dømt til døden og skutt 19. november 1915 - etter sterke protester fra den internasjonale arbeiderbevegelsen. 30 000 mennesker fulgte bisettelsen i Chicago.

Joe Hill nevnes som inspirasjonskilde av sangere som Bob Dylan, Joan Baez og Pete Seeger. Balladen om Joe Hill er en kjent arbeidersang som ble skrevet av Alfred Hayes og Earl Robinson i 1936. Siden er den sunget som allsang og er oversatt til minst 15 språk. Den ble særlig kjent med Joan Baez, som framførte den under Woodstock-festivalen.

Livet til Joe Hill er beskrevet i Bo Widerbergs film Joe Hill fra 1971 med Thommy Berggren i tittelrollen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.