Jody Scheckter

Faktaboks

Jody Scheckter
Jody David Scheckter
Født
29. januar 1950, East London

Den sørafrikanske racerkjøreren Jody Scheckter i 1979 på Monza-banen.

Artikkelstart

Jody Scheckter, sør-afrikansk racerkjører og businessmann. Han ble verdensmester i Formel 1 i 1979. Scheckter vant ti VM-løp i F1 i perioden 1972 til 1980.

Han debuterte i en McLaren i USAs Grand Prix i 1971. I 1973 kjørte han fem løp for McLaren, og ble lagt merke til. Allrede i sitt andre løp kvalifiserte han bilen i første startrekke, og i sitt tredje løp ledet han mesteparten av løpet, men krasjet med Emerson Fittipaldi. I sitt fjerde løp (det britiske GP på Silverstone) utløste han den største massekrasjen i sportens historie. Men talentet var åpenbart og Scheckter fikk kontrakt med Tyrrell-teamet for 1974. Han var med og kjempet om VM-tittelen helt til siste løp i 1974, men endte på tredje plass, og tok sin første seier i Sveriges Grand Prix på Anderstorp.

De to neste årene var ikke preget av like stor suksess, men mye oppmerksomhet ble teamet til del, da de introduserte 6-hjulingen (Tyrrell P34) for 1976-sesongen. Scheckter er den eneste som har vunnet et Formel 1-løp på flere enn 4-hjul (i Sveriges GP 1976). Scheckter forlot Tyrrell-teamet for det nystertede Wolf-teamet i 1977, en tilsynelatende dristig manøver. Men Scheckter og Wolf vant det første løpet i Argentina, og skrev seg således inn i historien som et av de meget få team som har vunnet på første forsøk (Mercedes i 1954 og Brawn i 2009).

Scheckter vant to løp til og tok andreplassen bak Niki Lauda i VM. Wolf fikk ikke fart på sin første ground-effect-bil i 1978, og Scheckter flyttet til Ferrari. Og Ferrari greide det utrolige, å vinne VM (dobbeltseier med Gilles Villeneuve på andre plass) med en bil uten skikkelig down-effect. Ferrarien hadde V12-boxermotor, og var for bred til å oppnå nok ground-effekt. Men med en sterk og holdbar bil og gode kjørere ble det likevel en skikkelig triumf for Scheckter og Ferrari.

Allerede i 1980 var Ferrari gammeldags, og Scheckter mistet motivasjonen og sluttet etter det siste GP i USA i 1980.Etter endt F1-karriere har Scheckter gjort suksess i forskjellige typer business, og gikk etterhvert over til organisk mat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg