Job (bibelsk skikkelse)

Faktaboks

Job
hebr. ijjov, lat. Hiob
Maleri/tegning fra 1826.
Maleri fra 1880.
Job
Av .

Artikkelstart

Job er hovedperson i Jobs bok i Den hebraiske bibelen/Det gamle testamentet. Job er ikke forfatteren av boka.

Job er en rik mann med stor familie. Han framstilles som from og gudfryktig. Innledningsvis i boka reiser Satan spørsmålet om Job er hengiven til Gud bare fordi Gud har latt ham lykkes i livet. Gud er sikker på at Jobs gudsfrykt er genuin og ikke avhengig av materielle velsignelser. Gud setter Job på prøve og tar bort all rikdom og alle hans barn. Jobs første reaksjon er likevel fortsatt tillit til Gud.

Job får besøk av sine venner. De samtaler med ham om hva som har hendt. I disse samtalene er Job bitter. «Jeg avskyr mitt eget liv», sier han og anklager Gud. «Har du glede av å undertrykke, av å vrake dine henders verk, mens du lar solen gå opp over de urettferdiges planer?» Jobs venner reagerer på Jobs anklager. De mener han spotter Gud. Gud svarer Job mot slutten av boka og viser hvor begrenset Job er som mennesket. «Hvor var du da jeg grunnla jorden?» spør Gud. Hvordan kan Job forstå Guds handlinger?

Guds svar fører til en ny erkjennelse for Job. Han tar tilbake sine anklager. «Før hadde jeg bare hørt rykter om deg. Nå har jeg sett deg med egne øyne. Derfor kaller jeg alt tilbake og angrer i støv og aske.»

Boka avsluttes med at Gud velsigner Job på nytt med rikdom og barn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg