Joash (konge av Juda)

Faktaboks

Joash
Joash, konge i Juda rike
Uttale
jˈoasj
Født
Juda
800-tallet fvt.
Utgravningsområdet i Givaty i Davidsbyen, Jerusalem.
Givaty
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Jehoash, Joasj var konge i Judariket fra cirka 835 til 801 fvt. Han var sønn av kong Akasha av Juda og sønnesønn av Atalja.

Da Akasha ble myrdet av hærføreren Jehu, etter bare ett års regjeringstid, tok Atalja makten og prøvde å utrydde kongefamilien. Ifølge bibelteksten (2. Krønikebok kapittel 22, vers 3) hadde Athalia hatt betydelig makt allerede i sønnens regjeringstid. Barnebarnet Joash, den gang et lite barn, ble reddet av sin tante og holdt skjult av presten Jojada, og Atalja fungerte i praksis som regjerende dronning. Etter rundt seks år lot Jojada Atalja drepe, for så å la Joash utrope til konge (2. Kongebok kapittel 11, vers 14–17)

Ifølge bibeltekstene medførte Ataljas død et nederlag for Baal-dyrkelsen, som Atalja hadde favorisert, og en seier for Jahve-religionen. Tekstene makter likevel ikke å skjule at det forfatterne anså som fremmed kult fortsatte å eksistere, noe arkeologiske funn også viser. Men Joash lot samle inn penger til å restaurere tempelet. Siden overgav han tempelskattene til arameerkongen Hasael for å få denne til å oppgi et angrep på Jerusalem. Joash ble drept av to menn ved hoffet (2. Kongebok kapittel 12, vers 20–21). Ifølge bibelteksten ble han gravlagt i Davidsbyen i Jerusalem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg