Joan Benoit

Faktaboks

Joan Benoit
Uttale
benˈåit
Født
16. mai 1957, Cape Elizabeth, Maine, USA

Artikkelstart

Joan Benoit er en amerikansk tidligere friidrettsutøver som ble tidenes første olympiske mester i maraton for kvinner i 1984. Hun hadde også den uoffisielle verdensrekorden i to år, mellom Grete Waitz og Ingrid Kristiansen.

Olympisk gull og verdensrekord

Benoit hadde vunnet Boston maraton i 1979 og 1983, men et inngrep i kneet under tre uker før det amerikanske uttaksløpet til OL i 1984 var nær å holde Benoit ute av lekene. Hun vant imidlertid uttaket og var en av de største favorittene i maratonløpet i OL.

Maraton for kvinner ble løpt i olympiske leker for første gang i 1984. På en varm og fuktig dag i Los Angeles valgte Grete Waitz å ikke følge Benoits åpningsfart. Drøyt halvveis ledet den amerikanske kvinnen med nesten to minutter og løp kontrollert inn til OL-gull, mens Waitz tok sølvet.

I Boston maraton i 1983 tok Benoit den uoffisielle verdensrekorden (det internasjonale friidrettsforbundet startet med offisielle verdensrekorder i maraton først i 2004) fra Grete Waitz med et løp på 2.22.43. Waitz hadde da hatt rekorden siden 1978. Da Benoit mistet rekorden to år senere var det også til en norsk løper, Ingrid Kristiansen løp på 2.21.06 i London.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg