Joachimsthaler
Kopi, basert på galvanoplastikk, av en Johachimsthaler fra 1525, med bilde av St. Joachim.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Joachimsthaler, opprinnelig en tsjekkisk sølvmynt, senere også en tysk-østerriksk sølvmynt på ca. 30 gram som ble utmyntet av grev Stefan von Schlik, egentlig Stepan Slik (1519–1530) fra St. Joachimsthal i Böhmen, dagens og datidens Jáchymov i Tsjekkia, som han grunnla i 1519. På grunn av de rike sølvforekomstene begynte Stefan å utmynte denne thaleren etter modell av Prazsky gros (Prague Groshen) allerede samme år. Produksjonen nådde sitt toppunkt ca.1530, da sølv fra Mexico og Andesfjellene overtok.

Faktaboks

Også kjent som

St. Joachimstaler eller Joachimsthaler guldengroschen

Joachimsthaleren gav navn til alle senere thalere/talere som igjen er opphavet til daler, daalder, og tallero. I det engelske språk kalte man denne mynttypen dollar, og de første kolonistene i Amerika brakte navnet til blant annet USA.

Litteratur

  • J. Williams (ed.), Money: a history (London, The British Museum Press, 1997)
  • W. Hess & D. Klose, Vom Taler zum Dollar 1486 – 1986 (München, 1986)

Kommentarer (2)

skrev Jan Peter Pospisil

Det er litt pussig å lese navnet Stephan von Schlick - om en tsjekkisk adelsman som het Stepan Slik (med et diakritisk tegn - v - over S og e), født i det tsjekkiske kongedømmet Cechy - på tysk kalt Bøhmen. Han grunnla byen Jachymov og startet gruvedriften av sølv der. Han deltok i slaget ved Mohacs i 1526 der han falt i kampen mot tyrkerne. Den tysk-østerriksk mynten var altså egentlig en tsjekkisk myntenhet, erstatteren til Prazsky gros (Prague Groshen). Joachim Thaler ble kalt Jachymov Tolar i opphavslandet. Jeg er klar over at det meste i Norge om Europa er kjent gjennom tysk og at historien da også blir fortysket.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg