Joachim Wagner

Faktaboks

Joachim Wagner
Født
1690
Død
1749
Nidarosdomens berømte barokkorgel ble bygget av den kjente orgelbygger Joachim Wagner og sto ferdig oppsatt i kirken i 1741.
Av /Aftenposten/NTB.

Artikkelstart

Joachim Wagner var en tysk orgelbygger som regnes som en av høybarokkens fremste tyske orgelbyggere. Wagner bygde barokkorgelet som ble anskaffet til Nidarosdomen i 1741.

Joachim Wagner ble trolig utdannet hos Schnitger-eleven Christian Treutmann. Han gikk også i lære et par år hos den berømte orgelbyggeren Gottfried Silbermann i Freiberg. Wagner etablerte egen orgelbyggervirksomhet i Berlin i 1719, og bygde sitt første orgel samme år. Instrumentet ble oppsatt i Marienkirche i Berlin og markerte ham raskt som en av områdets fremragende orgelbyggere.

Wagner bygde ca. 50 orgler i løpet av sitt yrkesliv. Mange av instrumentene ble levert til kirker og katedraler i Berlin-området. Det største han bygde var et orgel med 50 stemmer til Garnisonskirken i Berlin. Det 30-stemmers orgelet som han bygde til Nidarosdomen i 1741 er et av de best bevarte, og er trolig det eneste han leverte i utlandet.

Wagners orgelstil er en syntese mellom den nordtyske tidligbarokke orgelstilen og den midt-tyske praksisen, Gottfried Silbermans orgler, og hans egne nyvinninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg