Joachim Löw

Faktaboks

Joachim Löw

Jogi Löw

Født
3. februar 1960, Schönau, Vest-Tyskland
Joachim Löw
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Joachim Löw er en tysk fotballtrener og tidligere fotballspiller med posisjonen midtbane. Han er kjent for å ha vært trener for Tyskland da de vant VM i 2014.

Karriere

Löw hadde en spillerkarriere i tyske og sveitsiske klubber. Mesteparten av den profesjonelle karrieren spilte han i Freiburg. Han fikk fire landskamper for det tyske U21-landslaget.

Joachim Löw la opp som spiller i 1995. I 1995 ble han deretter assistent-trener i VfB Stuttgart under trener Rolf Fringer. I 1996 ble han hovedtrener for laget. Med spillere som Krasimir Balakov, Giovane Élber og Fredi Bobic gjorde Stuttgart gode resultater, og vant den tyske cupen i 1997.

I sesongen 1997/1998 fortsatte suksessen for Löw. Stuttgart nådde finalen i Cupvinnercupen, men de tapte mot Chelsea. Laget endte på fjerdeplass i Bundesliga. Etter sesongen ble Löw trener for den tyrkiske klubben Fenerbahce.

De neste sesongene var Joachim Löw også trener for Karlsruhe, Tirol Innsbruck og Austria Wien. Med unntak av at han ledet Tirol Innsbruck til østerriksk seriemesterskap i 2002 var det ellers lite suksess.

I 2004 ble Jürgen Klinsmann trener for det tyske landslaget. Klinsmann kjente Löw fra tidligere og visste at de to delte en offensiv fotballfilosofi. Dermed ble Joachim Löw ansatt som assistent-trener.

I VM på hjemmebane i 2006 nådde Tyskland semifinalen, men tapte i ekstraomganger mot Italia. I bronsefinalen var Tyskland suverene og slo Portugal 3-1.

Etter VM valgte Klinsmann å ikke fornye sin kontrakt, og Joachim Löw ble ansatt som landslagstrener. I 2008 ledet Löw laget i EM i Østerrike og Sveits. Det endte med tap i finalen mot Spania.

I kvalifiseringen til VM i 2010 var Tyskland ubeseiret. I sluttspillet hadde Löw tatt ut turneringens nest yngste spillertropp. Laget klarte allikevel å ta bronsemedaljen etter å ha tapt mot Spania i semifinalen, og slått Uruguay i bronsefinalen.

Tyskland gikk så gjennom EM-kvalifiseringen med ti seiere av ti mulige og var klare for EM i Polen og Ukraina. Löw fikk fornyet kontrakten sin som landslagstrener frem til 2014. I sluttspillet tapte Tyskland semifinalen mot Italia.

I verdensmesterskapet i 2014 lyktes Joachim Löw med å lede landslaget til seier. I gruppespillet møtte Tyskland blant annet USA under ledelse av den tidligere tyske landslagstreneren Jürgen Klinsmann. Tyskland vant 1-0 etter scoring av Thomas Müller. I åttendelsfinalen mot Algerie var det nære på at Tyskland ble slått ut, men laget klarte å ta seg videre etter ekstraomganger. I kvartfinalen ble Frankrike slått 1-0. Den mest minneverdige kampen fra turneringen var semifinalen mellom Tyskland og vertsnasjonen Brasil. Tyskland vant 7-1, og påførte Brasil deres største tap i VM-historien. I finalen var Argentina motstander. Mario Götze ble matchvinner i ekstraomgangene, og dermed vant Tyskland sin fjerde VM-tittel.

FIFA kåret i 2014 Joachim Löw til årets trener i verden.

I europamesterskapet 2016 nådde Tyskland semifinalen etter å ha slått Italia i kvartfinalen på straffespark-konkurranse. I semifinalen møtte de vertsskapet Frankrike. Frankrike vant 2-0, selv om Löw mente Tyskland var det beste laget.

VM 2018 ble en total fiasko for Tyskland. Laget tapte i gruppespillet mot Mexico og Sør-Korea, men slo Sverige. Det var ikke nok til å gå videre. Dog hadde treneren forlenget kontrakten til 2022, og valgte å bli sittende etter fadesen.

Meritter

VFB STUTTGART (trener)

  • DFB Pokal i 1996/1997

FC TIROL INNSBRUCK (TRENER)

  • Østerriksk Bundesliga i 2001/2002

FK AUSTRIA WIEN (trener)

  • Østerriksk supercup i 2003

TYSKLAND(trener)

  • VM i 2014

INDIVIDUELT (TRENER)

  • FIFA Årets trener i verden i 2014

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Biografi om Joachim Löw hos det tyske fotballforbund

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg