Joachim Calmeyer spilte hovedrollen som ungkaren Isak i Bent Hamers Salmer fra kjøkkenet, som ble en suksess både blant publikum og kritikere.

av SF Norge. Begrenset gjenbruk

Joachim Calmeyer var en norsk skuespiller.

Han debuterte i 1953 i operaen Don PasqualeRogaland Teater. Ved dette teatret var han ansatt i 1956–60, ved Det Norske Teatret i 1960–1964, ved Nationaltheatret i 1964–1972, Den Nationale Scene fra 1972, og fra 1978 igjen ved Nationaltheatret. For Fjernsynsteatret spilte han blant annet i Garborgs Læraren.

Calmeyer var en allsidig skuespiller med et stort repertoar. Blant rollene han tolket var tittelrollene i Raskolnikov og Semmelweis, George i Edward Albees Hvem er redd for Virginia Woolf?, samt en rekke av de store Ibsen-rollene, blant dem Relling, Rank, Gregers Werle, doktor Wangel, Halvard Solness og pastor Manders.

Calmeyer hadde filmroller blant annet i Lars i porten (1984) og Sigurd Drakedreper (1989) og spilte rollen som arbeiderklasse-faren i TV-serien Vestavind (1994). Han mottok strålende kritikker for sin rolle i Bent Hamers filmsuksess Salmer fra kjøkkenet (2003).

Han mottok Per Aabels ærespris i 1988, og i 2001 ble han slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I 2012 mottok han Amandaprisens ærespris.

Joachim Calmeyer var far til fire, inkludert skuespiller og regissør Mathias Calmeyer og TV-produsent Gitte Calmeyer, og han var bror av jazzmusiker Ola Calmeyer, tekstilkunstner Sidsel Calmeyer og kulturjournalist Bengt Calmeyer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.