Joël Dicker

Faktaboks

Joël Dicker
Født
16. juni 1985
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Joël Dicker er en sveitsisk forfatter som skriver på fransk. Han er kjent for omfangsrike og underholdende kriminalromaner med kompliserte intriger. Bøkene hans er blitt oversatt til en lang rekke språk og har fått stor leserkrets. De kan også leses som en slags metaromaner der fortelleren anlegger et ironisk perspektiv både på sin egen virksomhet og på samtidens oppfatninger av litteratur. Derfor inneholder bøkene hans ofte parodiske innslag. Særlig de første bøkene hans forteller om et sterkt etisk engasjement.

Fra miljøvern til motstandskamp

Dicker vokste opp i i Genève, men familien hans har mange bånd til USA. Han har også russisk slekt. Bare ti år gammel startet han et tidsskrift for miljøvern og dyrevelferd som eksisterte til 2002 og som han mottok en pris for da han var sytten år. Han utdannet seg til jurist og i studietiden vant han en novellekonkurranse for unge forfattere med Le tigre (2005, «Tigeren»). Novellen forteller om en landsby i Russland som terroriseres av en vill tiger. Dyret dreper eller skremmer bort alle som forsøker å uskadeliggjøre det, men til slutt kommer en ung mann som har mot og list nok til å overvinne tigeren. Fortellingen har flere trekk til felles med folkeeventyrene. Den er også det første eksempelet på den fantastiske realismen som er typisk for mange av Dickers bøker. Le Tigre ble utgitt i ny utgave i 2019.

Les derniers jours de nos pères (2010, «Våre fedres siste dager» ) skiller seg tematisk fra Dickers øvrige romaner. Her trekker han frem lite kjente skikkelser og hendelser fra motstandskampen under andre verdenskrig. Boken legger spesiell vekt på den rollen engelsk etterretning spilte for kampene i Frankrike.

Mord og justismord

I 2012 fikk Dicker sitt store gjennombrudd med La vérité sur l'affaire Harry Quebert (norsk oversettelse: Sannheten om Harry Quebert-saken, 2014.) Hovedpersonen er en ung forfatter som forsøker å renvaske sin eldre venn og mentor når denne blir anklaget for en alvorlig sedelighetsforbrytelse. Boken er blitt oversatt til over førti språk og har vært av de største litterære suksessene i Europa i det 21. århundre.

I Dickers neste bok, Le livre des Baltimore, (2015, norsk oversettelse: Boka om Baltimorefamilien, 2016), er hovedpersonen den samme som i den forrige romanen, men her er det forhold i sin egen slekt han undersøker. Også Dickers bok fra 2018, La Disparition de Stéphanie Mailer («Stéphanie Mailers forsvinning»), foregår på nordøstkysten av USA, men i et annet miljø enn de to første bøkene. I en småby i nærheten av New York har det skjedd flere grusomme drap, og to ærgjerrige detektiver oppklarer hva som har skjedd. Men etter tyve år viser en ung kvinnelig journalist, Stéphanie Mailer, at politifolkene hadde tatt feil. Imidlertid forsvinner også Stéphanie, og leserne blir presentert for enda et uhyggelig mysterium. Også denne boken er på kort tid oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, svensk og dansk.

I mars 2020 utkom L'Enigme de la chambre 622 («Gåten i rom 622»). Dette er den første av Dickers bøker der handlingen er lagt til omegnen av Genève, altså til trakten der forfatteren selv hadde sin barndom. Men ellers har intrigen mange trekk til felles med historiene i Dickers tidligere bøker. Også her finnes en uløst kriminalgåte og en enkeltperson som ser forklaringer ingen tidligere har sett. Den som her løses mysteriet, er en forfatter som har reist på ferie til et luksushotell i de sveitsiske Alpene. Mordgåten er knyttet til dette hotellet

Det er et gjennomgående motiv i Dickers romaner at politi eller rettsvesen har begått feil, og at modige og ubestikkelige enkeltpersoner tar kampen opp mot disse feilene. Ut fra dette skaper Dicker intriger som er rike på spenning og som det er lett for leserne å leve seg inn i. Dickers stil er enkel og dagligdags.

En ung forfatter med suksess

Dicker har allerede mottatt en rekke prestisjefylte litterære utmerkelser, både i Sveits og i Frankrike. Han har blant annet fått den store romanprisen til Det franske akademi og en pris som deles ut etter avstemning blant to tusen elever utvalgt fra franskspråklige videregående skole. I 2018 ble det i USA og Canada laget en fjernsynsserie basert på den første romanen om Harry Quebert.

Flere kritikere har bemerket at intrigene i Dickers romaner minner meget om hverandre. Det er likevel interessant at hovedpersonen i romanen hans fra 2012 er en forfatter som gjør rask suksess, men som like raskt opplever at han blir glemt. Dette må Dicker ha skrevet før han selv ble verdenskjent. Det er naturlig å tro at han tidlig må ha fått et flertydig forhold til egen suksess. Dette kan være en grunn til at bøkene hans ikke bare er godt oppbygget kriminallitteratur, men ofte synes å inneholde parodier på de virkemidlene som er typiske for triviallitteraturen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg