Dicker, Joël, franskspråklig sveitsisk forfatter, født 1985. Han er oppvokst i Genève, men familien hans har sterke bånd til USA. Dicker er utdannet jurist. Ti år gammel startet han et tidsskrift for miljøvern og dyrevelferd som eksisterte til 2002, og som han mottok en pris for da han var sytten år. Deretter vant han en novellekonkurranse for unge forfattere med Le tigre (2005, "Tigeren"). Men hans virkelige gjennombrudd som forfatter kom med Les derniers jours de nos pères (2010, "Våre fedres siste dager"). I denne boken trekker han frem lite kjente hendelser fra slutten av motstandskampen under annen verdenskrig. Særlig er han opptatt av den rollen engelsk etterretning spilte for kampene i Frankrike.

I 2012 utga Dicker La vérité sur l'affaire Harry Quebert (norsk oversettelse: "Sannheten om Harry Quebert-saken", 2014). Boken har mange trekk til felles med en kriminalroman: Hovedpersonen er en ung forfatter som forsøker å renvaske sin venn og mentor når denne blir anklaget for en alvorlig sedelighetsforbrytelse. Boken er blitt oversatt til over førti språk og har vært en av de største litterære suksessene i Europa de siste årene. I Dickers bok fra 2015, Le livre des Baltimore, "Boken om dem fra Baltimore", er hovedpersonen den samme som i den forrige romanen, men her er det forhold i sin egen slekt han undersøker.

I Dickers romaner behandles sentrale etiske spørsmål, og hovedpersonen prøver ofte å trekke frem skikkelser som er blitt neglisjert eller urettferdig dømt av historien eller av media. Dicker har også en sikker sans for hvilke litterære virkemidler han til enhver tid bør bruke. Dette har gitt ham en meget stor leserkrets, særlig i det fransktalende Europa. Han har også mottatt flere prestisjefylte litterære utmerkelser, både i  Sveits og i Frankrike.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.