Joël Dicker

Faktaboks

Joël Dicker
Født
16. juni 1985

Joël Dicker er en sveitsisk forfatter som skriver på fransk. Han er kjent for omfangsrike og underholdende kriminalromaner med kompliserte intriger. Bøkene hans er blitt oversatt til en lang rekke språk og har fått stor leserkrets. Samtidig kan de leses som en slags metaromaner der fortelleren anlegger et ironisk perspektiv både på sin egen virksomhet og på samtidens oppfatninger av litteratur. De forteller også om et sterkt etisk engasjement hos forfatteren.

Fra miljøvern til motstandskamp

Dicker er oppvokst i Genève, men familien hans har sterke bånd til USA. Han har også russisk slekt. Bare ti år gammel startet han et tidsskrift for miljøvern og dyrevelferd som eksisterte til 2002 og som han mottok en pris for da han var sytten år. Han utdannet seg til jurist og i studietiden vant han en novellekonkurranse for unge forfattere med Le tigre (2005, «Tigeren»).

Hans litterære gjennombrudd kom med Les derniers jours de nos pères (2010, «Våre fedres siste dager»). I denne romanen trekker han frem lite kjente hendelser fra slutten av motstandskampen under annen verdenskrig. Særlig er han opptatt av den rollen engelsk etterretning spilte for kampene i Frankrike.

To litterære suksesser

I 2012 fikk Dicker sitt store gjennombrudd med La vérité sur l'affaire Harry Quebert (norsk oversettelse: Sannheten om Harry Quebert-saken, 2014.) Hovedpersonen er en ung forfatter som forsøker å renvaske sin eldre venn og mentor når denne blir anklaget for en alvorlig sedelighetsforbrytelse. Boken er blitt oversatt til over førti språk og har vært en av de største litterære suksessene i Europa i det 21. århundre.

I Dickers neste bok, Le livre des Baltimore, (2015, norsk oversettelse: Boka om Baltimorefamilien 2016 , er hovedpersonen den samme som i den forrige romanen. Men her er det forhold i sin egen slekt han undersøker. Også denne boken er blitt en suksess både hos leserne og hos kritikerne.

Mord og justismord

Dickers bok fra 2018, La Disparition de Stéphanie Mailer («Stéphanie Mailers forsvinning»), foregår likeens på nordøstsiden av USA, men i et annet miljø enn de to første bøkene. I en småby i nærheten av New York har det skjedd flere grusomme drap, og to ærgjerrige detektiver oppklarer hva som har skjedd. Men etter tyve år viser en ung kvinnelig journalist, Stéphanie Mailer, at politifolkene hadde tatt feil. Imidlertid forsvinner også Stéphanie, og leserne blir presentert for enda et uhyggelig mysterium. Siden boken nylig (2018) er utkommet, er den ikke oversatt til mange språk, men den foreligger allerede på spansk.

Det er et gjennomgående motiv i Dickers romaner at politi eller rettsvesen har begått feil, og at modige og ubestikkelige enkeltpersoner tar kampen opp mot disse feilene. Ut fra dette skaper Dicker intriger som er rike på spenning og som det er lett for leserne å leve seg inn i. I tillegg reiser de gjerne interessante etiske spørsmål. Dicker har videre en sikker sans for hvilke litterære virkemidler han til enhver tid bør bruke. Stilen er enkel og dagligdags og gjør det lett for leseren å leve seg inn i forfatterens univers.

En forfatter i vinden

Dicker har allerede mottatt en rekke prestisjefylte litterære utmerkelser, både i Sveits og i Frankrike. Han har blant annet fått den store romanprisen til Det franske Akademi og en pris som deles ut etter avstemning blant elever i fransk videregående skole. I 2018 ble det i USA og Canada laget en fjernsynsserie basert på den første romanen om Harry Quebert.

Men vil suksessen vedvare? Flere kritikere har bemerket at det virker som intrigen i Dicker siste bok minner for meget om de tidligste bøkene. På den annen side er hovedpersonen i romanen hans fra 2012 en forfatter som gjør rask suksess, men som like raskt opplever at han blir glemt. Dette må Dicker ha skrevet før han selv ble verdenskjent. Det er naturlig å tro at han tidlig må ha fått et flertydig forhold til egen suksess. Derfor blir det spennende å se om forfatteren, som fremdeles er ung, vil kunne fornye seg på en slik måte at han vil beholde den posisjonen han så raskt fikk i samtidens franskspråklige litteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg