João Lourenço

Faktaboks

João Lourenço
João Manuel Gonçalves Lourenço
Født
1954, Lobito
Av /US Department of Defense.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

João Lourenço er president i Angola. Han tilhører partiet MPLA, som har hatt makten i Angola siden uavhengigheten i 1975. I henhold til konstitusjonen av 2010 er presidenten landets statsoverhode, regjeringssjef og øverstkommanderende.

Lourenço ble utpekt som arvtaker etter José Eduardo dos Santos, som var president fra 1979 til 2017. Han stilte som MPLAs førstekandidat til president- og parlamentsvalget 23. august 2017, og ble tatt i ed 26. september samme år. Dos Santos fortsatte som partipresident, og forble Lourenços overordnede i partihierarkiet.

Bakgrunn

João Manuel Gonçalves Lourenço ble født i havnebyen Lobito i 1954. Hans far var aktivist i frigjøringskampen mot det portugisiske kolonistyret. Selv sluttet Lourenço seg til MPLA først i 1974, året før uavhengigheten, hvor han deltok i krigføringen mot den rivaliserende uavhengighetsbevegelsen FNLA.

Da Angola ble selvstendig i 1975, fortsatte han en militær og politisk karriere, og fikk militær utdannelse i Russland i perioden 1978–1982. I årene 1982–1998, mens borgerkrigen pågikk, hadde han ulike politisk-militære stillinger i flere provinser, og ble etterhvert utnevnt til general.

Politisk karriere

Fra 1998 har Lourenço vært en del av toppledelsen av MPLA, først som generalsekretær (1998–2003), og siden som visepresident i nasjonalforsamlingen (2003–2014). Plasseringen i den mindre betydelige rollen i parlamentet ble allment tolket som en bevisst tilsidesettelse. President dos Santos så ublidt på Lourenços uttalelse om at han så seg som en fremtidig presidentkandidat.

Dette snudde da Lourenço i 2014 ble utpekt som forsvarsminister. På MPLAs partikongress i august 2016, sterkt dominert av dos Santos, ble han valgt til partiets visepresident. Dette ble tolket som at han var tiltenkt rollen som dos Santos arvtaker etter at dos Santos annonserte at han ville trekke seg tilbake fra aktivt politisk virke fra 2018. Lourenço har vært relativt ubeheftet av korrupsjonsanklager.

Det har vært uklart om João Lourenço representerer et alternativt politisk program eller retning, eller om han ville forbli underordnet partileder og forgjenger José Eduardo dos Santos.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg