Jimma, by i delstaten Oromia, 350 km sørvest for Addis Abeba, 1750 moh.; 120,960 innb. (2007). Markedsby, handel med bl.a. kaffe. Lufthavn. Oromoene er den største etniske gruppen med ca 46 %, etterfulgt av amharaene med ca 18 %, og Dawro med 10 %. Ortodokse kristne utgjør ca 47 % av befolkningen, mens muslimer teller for ca 39% og protestantiske kristne utgjør ca 13%

Jimma var hovedstad i den tidligere Kaffa provinsen, men er nå definert som en egen sone i delstaten Oromia. Den er den største byen i sørvest Etiopia. Byen het opprinnelig Hirmata, og var et viktig knutepunkt for handelsrutene som forbandt Kaffa med Shoa i nord. Jimma var også sete for Jimma kongedømmet som ble grunnlagt av Abba Jifar - som styrte fra 1830 til 1855. Abba Jifar konverterte til islam, noe som etterhvert medførte at byen ble et viktig islamsk læresenter. Etter at hans sønn Abba Jifar II overtok makten ble Jimma tvunget til å underlegge seg Menelik II, og ble i 1932 fullstendig integrert i Etiopia.

Jimma er i dag kjent for Abba Jifars palass, som er gjort om til museum, Jimma Universitet, samt en rekke lokale kaffe og krydder markeder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.