Jimma

Artikkelstart

Jimma, by i Etiopia, i delstaten Oromia, 350 kilometer sørvest for Addis Abeba. Byen ligger 1750 meter over havet og har om lag 207 500 innbyggere (2012).

Jimma er en markedsby der det foregår handel med blant annet kaffe. Byen har lufthavn.

Befolkning

Oromoene er den største etniske gruppen med cirka 46 prosent, etterfulgt av amharaene med cirka 18 prosent, og Dawro med 10 prosent.

Ortodokse kristne utgjør cirka 47 prosent av befolkningen, muslimer teller for cirka 39 prosent og protestantiske kristne utgjør cirka 13 prosent.

Historie

Jimma var hovedstad i den tidligere Kaffa-provinsen, men er nå definert som en egen sone i delstaten Oromia. Den er den største byen i sørvest-Etiopia. Byen het opprinnelig Hirmata, og var et viktig knutepunkt for handelsrutene som forbandt Kaffa med Shoa i nord.

Jimma var også sete for Jimma kongedømmet som ble grunnlagt av Abba Jifar – som styrte fra 1830 til 1855. Abba Jifar konverterte til islam, noe som etterhvert medførte at byen ble et viktig islamsk læresenter. Etter at hans sønn Abba Jifar 2 overtok makten ble Jimma tvunget til å underlegge seg Menelik 2, og ble i 1932 fullstendig integrert i Etiopia.

Jimma er i dag kjent for Abba Jifars palass, som er gjort om til museum, Jimma Universitet, samt en rekke lokale kaffe- og kryddermarkeder.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg