Faktaboks

Jim Thorpe
Sauk-navn (se amerikanske urfolk): Wa-tho-huk, 'lysende sti'
Uttale
þå:p
Født
28. mai 1888, Indianerterritoriet (nå Oklahoma), USA
Død
28. mars 1953, Lomita, California, USA
Levetid - kommentar
Fødselsdato og sted er omdiskutert
Jim Thorpe
Foto av Jim Thorpe under OL i Stockholm i 1912.

Jim Thorpe var en amerikansk idrettsutøver som i 1950 ble utpekt til USAs fremste idrettsutøver i første halvdel av 1900-tallet.

Thorpe ble olympisk mester i femkamp og tikamp i Stockholm i 1912 med verdensrekord i begge øvelser. Han ble diskvalifisert i 1913 for å ha spilt profesjonell baseball før lekene. I femkamp ble nordmannen Ferdinand Bie kåret til vinner. Men i 1982, mange år etter Thorpes død, ble diskvalifikasjonen erklært ugyldig av IOC. IOC erklærte Thorpe som delt vinner av begge mangekampene og ga Thorpes barn nye gullmedaljer.

15. juli 2022, på dagen 110 år etter avgjørelsen av tikampen i OL i Stockholm, kunngjorde IOC at Thorpe skal regnes som gullvinner alene i både femkamp og tikamp fra 1912.

Thorpe var også en av USAs beste spillere i amerikansk fotball og baseball. En film om hans liv kom i 1951 (Jim Thorpe – All-American).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg