Jibril Rajoub

Artikkelstart

Jibril Rajoub er en palestinsk politiker i Fatah. Han er general-sekretær i Fatahs sentralkomité. Rajoub leder også det palestinske fotballforbundet og den palestinske olympiske komite.

Biografi

Jibril Rajoub ble født i 1953, i landsbyen Dura nær Hebron. Han ble tidlig politisk aktiv og ble medlem av Fatah i 1968 etter å ha tilbrakt noen måneder i et israelsk fengsel. I 1970 ble han igjen arrestert for å ha kastet en granat mot en israelsk buss og ble dømt til livstid i fengsel. Han slapp likevel ut i 1985 som del av en fangeutveksling. De neste to årene hadde han flere korte fengselsopphold for fortsatt militant aktivitet.

I januar 1988 ble han deportert til Libanon for sin rolle i den første intifadaen. Derfra dro han til Tunisia hvor han fikk en sentral politisk rolle i ledelsen i PLO. I 1994, som en del av Oslo-avtalen, fikk Jibril Rajoub returnere til Vestbredden. Han fikk en sentral rolle i utformingen av sikkerhetsstyrkene til de palestinske selvstyremyndighetene.

I 2003 ble han utnevnt som Yasir Arafat sin nasjonale sikkerhetsrådgiver. Han har siden 2006 vært leder for det palestinske fotballforbundet. I 2017 ble han valgt som general-sekretær i Fatahs sentralkomité.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg