Jibril Rajoub er en palestinsk politiker i Fatah. Han er general-sekretær i Fatahs sentralkomité. Rajoub leder også det palestinske fotballforbundet.

Jibril Rajoub ble født i 1953, i landsbyen Dura nær Hebron. Han ble tidlig politisk aktiv og ble medlem av Fatah i 1968 etter å ha tilbrakt noen måneder i et israelsk fengsel. I 1970 ble han igjen arrestert for å ha kastet en granat mot en israelsk buss og ble dømt til livstid i fengsel. Han slapp likevel ut i 1985 som del av en fangeutveksling. De neste to årene hadde han flere korte fengselsopphold for fortsatt militant aktivitet.

I januar 1988 ble han deportert til Libanon for sin rolle i den første intifadaen. Derfra dro han til Tunisia hvor han fikk en sentral politisk rolle i ledelsen i PLO. I 1994, som en del av Oslo-avtalen, fikk Jibril Rajoub returnere til Vestbredden. Han fikk en sentral rolle i utformingen av sikkerhetsstyrkene til de palestinske selvstyremyndighetene. I 2003 ble han utnevnt som Yasir Arafat sin nasjonale sikkerhetsrådgiver. Han har siden 2006 vært leder for det palestinske fotballforbundet. I 2017 ble han valgt som general-sekretær i Fatahs sentralkomité.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.