Jiří Stárek, tsjekkisk dirigent, hadde sin karriere først i hjemlandet og deretter hovedsaklig i Tyskland og i den engelskspråklige verden.

Stárek var utdannet ved Musikkakademiet i Praha med Václav Talich og Karel Ančerl som lærere. Han var 1952–68 dirigent ved den tsjekkiske kringkastingen; her hadde han ofte nyere verker på programmet. I tillegg var han kunstnerisk leder for kammerorkesteret Collegium Musicum Pragenses 1963–68. 

I 1968 utvandret Stárek til daværende Vest-Tyskland og innledet en internasjonal karriere. Han gjestet ved radiosymfonikerne i Berlin, Stuttgart, München og Paris, og ved orkestre i Storbritannia, Skottland og Australia. Han var sjefdirigent for RIAS Sinfonietta i Berlin 1976–80.

Stárek var dirigent og kunstnerisk leder for Trondheim Symfoniorkester 1981–84, og ledet blant annet innspillinger av nyere norsk musikk. Han gjestet også Oslo-Filharmonien. Han var musikksjef ved Pfalztheater i Kaiserslautern 1989–92.

Fra 1990 dirigerte han igjen i hjemlandet, blant annet ved Den tjsekkiske statsoperaen i Praha 1996–99 og som sjefdirigent ved Karlovy Vary Symfoniorkester 2005–10.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.