Jiří Stárek, tsjekkisk dirigent, hadde sin karriere først i hjemlandet og deretter hovedsaklig i Tyskland og i den engelskspråklige verden.

Stárek var utdannet ved Musikkakademiet i Praha med Václav Talich og Karel Ančerl som lærere. Han var 1952–68 dirigent ved den tsjekkiske kringkastingen; her hadde han ofte nyere verker på programmet. I tillegg var han kunstnerisk leder for kammerorkesteret Collegium Musicum Pragenses 1963–68. 

I 1968 utvandret Stárek til daværende Vest-Tyskland og innledet en internasjonal karriere. Han gjestet ved radiosymfonikerne i Berlin, Stuttgart, München og Paris, og ved orkestre i Storbritannia, Skottland og Australia. Han var sjefdirigent for RIAS Sinfonietta i Berlin 1976–80.

Stárek var dirigent og kunstnerisk leder for Trondheim Symfoniorkester 1981–84, og ledet blant annet innspillinger av nyere norsk musikk. Han gjestet også Oslo-Filharmonien. Han var musikksjef ved Pfalztheater i Kaiserslautern 1989–92.

Fra 1990 dirigerte han igjen i hjemlandet, blant annet ved Den tjsekkiske statsoperaen i Praha 1996–99 og som sjefdirigent ved Karlovy Vary Symfoniorkester 2005–10.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.