Jiří Kolář

Faktaboks

Jiří Kolář
Uttale
kˈåla:rʃ
Født
24. september 1914, Protivin, Tsjekkia (den gang Østerrike-Ungarn)
Død
11. august 2002, Praha, Tsjekkia

Artikkelstart

Jiří Kolář var en tsjekkisk forfatter og billedkunstner.

Kolář publiserte sine første dikt i 1938, og var i 1942 med på å grunnlegge den betydelige kunstnergruppen Gruppe 42. I strid med alle poesiretninger som vil «foredle» sitt emne gjennom språket, brukte han folks hverdagsspråk for å gjengi livets ekte, konkrete ansikt i de harde krigsårene. Diktsamlingen Křestný list (Dåpsattest) kom i 1941, og Noc (Natt) i 1943. Rimfrie episke dikt med autentiske, skarpskårne replikker og saklig, kortfattet beretning veksler med filosofiske betraktninger i kortprosa, ofte ordnet som en dagbok med angitte datoer, som i Dny v roce (Dager i året, 1948).

Etter kommunistenes maktovertagelse i 1948 ble noen av hans diktsamlinger makulert i korrektur, og de fleste ble spredt privat i anonyme avskrifter, for eksempel Prométheova játra (Prometheus' lever, 1951). Hans kunstfilosofiske essay Mistr Sun o básnickém umění (Mester Sun om diktekunsten, 1957) fikk stor betydning for den unge generasjonen av tsjekkiske kunstnere, blant andre Václav Havel. Kolář arbeidet for øvrig med å overstige grensen mellom ord og bilder, noe Básně ticha (Taushetens dikt, 1961) er et eksempel på.

Som billedkunstner ble han internasjonalt berømt for sin originalitet og tekniske dyktighet, særlig innen grafikk og collage, der han oppfant flere nye teknikker, blant annet rollage, muchlage og chiasage. Her gir han uttrykk for tidens og kulturens opprevne og splittede ånd i overraskende sammensetninger av oppskårne bilder som gir en lett humoristisk konfrontasjon. Han hadde utstillinger i en lang rekke land, er representert i mange museer og gallerier og ble hedret med flere priser. Etter at han ble fratatt sitt tsjekkoslovakiske statsborgerskap i 1980 bosatte han seg i Paris, der han utgav tidsskriftet Revue K.

I sine siste år oppholdt han seg ofte i hjemlandet. For øvrig utgav han blant annet Poem R (1965), An Anthology of Concrete Poetry (1967) og Once again (1968).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg