Jesus omtales en rekke ganger i Koranen som en stor profet som utførte mirakler og brakte evangeliet, Injil. Jesus kalles også Messias, han er i følge Koranen «Guds ord» (sure 3,45) og «Guds ånd» (sure 4,171).

Faktaboks

Jomfrufødselen omtales i Koranen, og historien om Jesu fødsel fortelles i sure 19, som heter Maryams sure etter hans mor Maria (arabisk Maryam). Koranteksten understreker imidlertid at han ikke er Guds sønn: «Det er ikke Guds vis å legge seg til barn» (sure 19,35). Korsfestelsen benektes også: «Men de drepte ham ikke, og de korsfestet ham ikke, men det fortonet seg slik for dem» (sure 4,157); Jesus døde ikke, men ble hentet direkte opp til himmelen.

Hadith-litteraturen omtaler Jesus i forbindelse med de siste tider; umiddelbart før dommedag skal han vende tilbake for å tilintetgjøre Antikrist. Både Jesus og Maria spiller en rolle i folkefromheten, og Jesusskikkelsen har en privilegert plass i den poetiske og filosofisk orienterte mystiske tradisjonen sufismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg