Faktaboks

Jesper Saltvik Pedersen
Født
23. august 1999, Haugesund
Jesper Saltvik Pedersen, Pyeongchang 2018
Jesper Saltvik Pedersen fikk sitt internasjonale gjennombrudd som paraalpinist da han kjørte inn til seier i storslalåm under Paralympics i Pyeongchang. Bildet er fra da han tok bronse i superkombinasjon i samme mesterskap.
Av /Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité.
Lisens: CC BY NC 2.0
Jesper Saltvik Pedersen, 2022
Norges paraalpinist Jesper Saltvik Pedersen i aksjon i mennenes storslalåmkonkurranse for sittende under Paralympics i Beijing 2022.
Jesper Saltvik Pedersen, 2022
Av /OIS/IOC/NTB.
Jesper Saltvik Pedersen, VM på Lillehammer 2022
Jesper Saltvik Pedersen endte opp med to gull, to sølv og én bronse etter VM i snøsport for parautøvere på Lillehammer.
Jesper Saltvik Pedersen, VM på Lillehammer 2022
Av /NTB.

Jesper Saltvik Pedersen er en norsk idrettsutøver. Han er av norsk paraidretts største profiler og en av verdens fremste paraalpinister. Pedersen konkurrerer i klassen for sittende utøvere («sitski»).

Pedersen har vunnet fem OL-gull og sju VM-gull. Samlet har han tatt 20 OL- og VM-medaljer. Han har vunnet verdenscupen sammenlagt i sin klasse fem år på rad, sesongene fra 2017–2018 til 2021–2022.

Klubber: Plogen Skiklubb (alpint) og Åkra IL (friidrett).

Bakgrunn

Jesper Saltvik Pedersen vokste opp i ÅkrehamnKarmøy. Han er født med ryggmargsbrokk, og er lam fra livet og ned.

Pedersen hadde en aktiv idrettsoppvekst. Fra rullestolen har han både drevet med håndball, fotball og friidrett. Han driver fortsatt aktivt med friidrett. Alpint har likevel alltid vært hovedidretten. Helt fra han var en liten gutt var Pedersen med i alpinbakken. Først kjørte han sitski med ledsager, før han som seksåring begynte å kjøre alene.

Pedersen startet også tidlig å konkurrere på høyt plan. Han debuterte i internasjonale konkurranser alt i november 2013, og i de følgende sesongene hevdet han seg stadig bedre i internasjonale renn.

Internasjonalt gjennombrudd

Pedersen deltok i sitt første para-VM i alpint i 2017. Her hevdet han seg bra, men det ble ikke medaljer.

I sesongen 2017–2018 fikk Jesper Saltvik Pedersen sitt internasjonale gjennombrudd som paraalpinist. Han kjørte inn til seier i storslalåm under Paralympics i Pyeongchang, og tok dermed sitt første internasjonale mesterskapsgull. Dette var også den eneste gullmedaljen norske utøvere tok under disse lekene. I tillegg til gullmedaljen sikret Pedersen seg også en bronsemedalje i superkombinasjon. I denne sesongen tok han også sin første sammenlagtseier i verdenscupen.

I den påfølgende sesongen fulgte Pedersen opp suksessen med å forsvare fjorårsseieren i den sammenlagte verdenscupen. Denne vinteren var det igjen også klart for et VM i paraalpint. Pedersen satset på gull også der, men mye av oppkjøringen til mesterskapet ble ødelagt av at han fikk en hjertebetennelse. Til tross for mangelfulle forberedelser klarte han likevel å ta fire medaljer i mesterskapet. Han fikk sølv i slalåm og superkombinasjon, og bronse i storslalåm og super-G.

I sesongen 2019–2020 vant Pedersen igjen verdenscupen sammenlagt. Denne sesongen vant han i tillegg alle de fire del-cupene.

I november 2020 døde Pedersens far plutselig av et hjerteinfarkt, bare 51 år gammel. Gjennom hele oppveksten hadde faren vært Pedersens viktigste motivator og støttespiller. Til tross for at Pedersen da mistet en av de viktigste personene i livet, klarte han likevel å gå videre med sin idrettskarriere. I sesongen 2020-2021 tok han sin fjerde seier på rad i den sammenlagte verdenscupen i paraalpint i sin klasse. Han var godt i rute foran den kommende mesterskapssesongen.

To suksessfulle mesterskap på én sesong

I sesongen 2021–2022 kom to store mesterskap tett på hverandre. I januar ble VM i snøsport arrangert på Lillehammer. VM-et skulle opprinnelig ha vært arrangert ett år tidligere, men koronapandemien førte til at mesterskapet ikke lot seg gjennomføre da. Her var alle de vinterparalympiske idrettene unntatt curling og ishockey samlet. Dette arrangementet var det første i et slikt format, og var det største paraidrettsarrangementet i Norge etter Paralympics i 1994.

Så kom Paralympics i Beijing bare snaue to måneder senere. Jesper Saltvik Pedersen ble en av de dominerende profilene under begge mesterskapene.

Han innledet deltakelsen i VM i snøsport med å oppnå enda en målsetting: den 14. januar kjørte han inn til sitt første VM-gull. Dette ble tatt i utforkonkurransen på Hafjell. Da mesterskapet var over hadde Pedersen tatt hele tre gull og to sølv: gull i utfor, storslalåm og slalåm, og sølv i superkombinasjonen og i super-G. Med det var han Norges profil fra dette mesterskapet.

Under Paralympics i Beijing skulle imidlertid Pedersen overgå sine egne prestasjoner fra VM. Den 5. mars innledet han sin deltakelse i sine andre paralympiske leker med å ta sølv i utfor. Dagen etter kom det første gullet (i super-G). Han fortsatte med å ta ytterligere tre gull i lekene. I tillegg til gullet i super-G ble det gull i storslalåm, slalåm og superkombinasjonen. Med disse prestasjonene var han den paralympiske kongen i disse lekene. Ingen tok flere gull enn Pedersen, og han reddet på egen hånd Norges «ære» i lekene. Jesper Saltvik Pedersen sto alene for fem av sju norske medaljer, og han var den eneste norske gullvinneren under lekene.

Nye triumfer

Etter OL- og VM-triumfene på Lillehammer og i Beijing hadde Jesper Saltvik Pedersen blitt den dominerende utøveren i sin klasse i para-alpint. I den påfølgende sesongen befestet han denne posisjonen. Saltvik Pedersen vant alle ti verdenscuprenn før sesongens VM. Han var dermed medaljekandidat i alle øvelser foran mesterskapet, som denne sesongen ble arrangert i Espot i Spania. 23. januar innledet Saltvik Pedersen sine VM-konkurranser med å kjøre inn til bronse i super-G. Denne plasseringen skulle bli den svakeste han oppnådde i mesterskapet. For i de påfølgende øvelsene innfridde Saltvik Pedersen til fulle favorittstempelet han hadde før mesterskapet. Han tok gull i alle de påfølgende fire øvelsene, superkombinasjon, utfor, storslalåm, og slalåm. Dermed var han like suveren i dette mesterskapet som han hadde vært i mesterskapene året i forveien.

Paraidrettsprofil

Jesper Saltvik Pedersen har blitt en av paraidrettens største profiler i Norge. Denne posisjonen brukte han da han frontet forskjellsbehandlingen av paraidrettsutøvere og andre toppidrettsutøvere. Etter en av sine seire vinteren 2021 ble Pedersen avspist med en fem kilos ost i premie. Denne premien auksjonerte han bort for å rette fokus mot den nedvurderingen av paraidrettsutøvere Pedersen mente premien representerte.

Han fikk stor oppmerksomhet rundt stuntet. Auksjonen ga ham 50 000 kr.

Utmerkelser

Jesper Saltvik Pedersen
Saltvik Pedersen fikk prisen for årets mannlige parautøver under Idrettsgallaen 2023 i Hamar OL-amfi.
Jesper Saltvik Pedersen
Av /NTB.

I 2022 ble Jesper Saltvik Pedersen tildelt Fearnleys olympiske ærespris for sine prestasjoner i vinter-Paralympics 2022. Han ble med det en av de to første parautøverne som ble hedret med denne prisen. Jesper Saltvik Pedersen ble kåret til årets mannlige parautøver på Idrettsgallaen i 2023.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg