Jerusalemkvartetten er en israelsk strykekvartett. Den er en av verdens ledende, og gjorde sin profesjonelle debut i 1995.   

Kvartetten består av Alexander Pavlovsky (1. fiolin), Sergei Bresler (2. fiolin), Ori Kam (bratsj) og Kyril Zlotnikov (cello), som alle er utdannet i Jerusalem.

De fire har hatt parallelle karrierer som solister eller med andre kammermusikere. De har gjort plateinnspillinger hver for seg og ledet mesterklasser. Zlotnikov har vært cellist i West-Eastern Divan Orchestra, som ble grunnlagt av Edward Said og Daniel Barenboim

Jerusalemkvartetten ble etablert på begynnelsen av 1990-tallet med Amihai Grosz på bratsj. Pavlovsky og Bresler var født i Ukraina, Grosz i Israel og Zlotnikov i Hviterussland. Alle fire var talentfulle tenåringer som studerte ved Jerusalem Rubin-konservatoriet

Amihai Grosz forlot kvartetten da han ble ansatt i Berlinfilharmonien i 2009. Han ble avløst av Ori Kam, som er født i California og oppvokst der og i Israel.  

Jerusalemkvartetten holdt sin første offentlige konsert i 1996. De fikk oppmerksomhet i 1999–2001 da de var med i New Generation Artists på BBC Radio 3, en programserie som presenterte unge musikere. Dette førte også til platekontrakt i 2002 med det franske selskapet Harmonia Mundi.

Jerusalemkvartetten har drevet en omfattende turnévirksomhet til mange av de største byene i Europa og Nord- og Sør-Amerika, og har blitt en av de mest etterspurte strykekvartettene. Foruten de store musikkhovedstedene har de gjestet ledende musikkfestivaler som Festspillene i Salzburg, Rheingau Musik Festival og Verbier Festival. De gjestet Bergen og Oslo i februar 2017. 

På deres repertoar er alle de store kvartettkomponistene fra wienerklassikerne via romantikken til det 20. århundre. De har samarbeidet med musikere som Sharon Kam, Martin Fröst, Aleksandr Melnikov og András Schiff.

Jerusalemkvartettens intensitet, presisjon og innlevelse kan høres på en rekke plateinnspillinger for Harmonia Mundi, hvorav flere er prisbelønnet. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.