Faktaboks

Jerry Nelson

Jerry Earl Nelson

Født
15. januar 1944
Død
10. juni 2017
.
Lisens: fri

Jerry Nelson var en amerikansk astronom som regnes blant pionerene innen utviklingen av moderne, store teleskoper.

Teleskopteknologi

Et teleskops detaljoppløsning og bildeskarphet begrenses av størrelsen på primærspeilet. Teleskopets vinkeloppløsning øker lineært med speilflatens diameter. For å sikre at primærspeilet forblir stabilt under ulike forhold og pekevinkler, måtte dets tykkelse og vekt øke med økende diameter.

Nelson introduserte og utviklet en ny løsning for store primærspeil med betydelig lavere vekt og høy optisk kvalitet. Nelsons løsning bygget på å kombinere et antall heksagonale (sekskantete) segmenter som dannet en enhetlig optisk flate. Ved aktiv styring og tilpasning av hvert enkelt segment oppnås den ønskede profil på den samlede speilflaten.

Nelsons unike velfungerende tekniske løsninger anvendes i en rekke større teleskoper både på bakken og i rommet.

I tillegg ledet Nelson Center for Adaptive Optics ved University of California, Santa Cruz, fra 1994 til 1999.

Store teleskoper

Sammenligning av det 6.5 m hexagonale primærspeilet til NASA's James Webb Space Telescope med det tilsvarende 2.4 m speilet til Hubble Space Telescope.
Sammenligning av det 6.5 m hexagonale primærspeilet til NASA's James Webb Space Telescope med det tilsvarende 2.4 m speilet til Hubble Space Telescope.
Av .

I 1977 fikk han ansvaret for planlegging og bygging av det første av to 10 meters Keck-teleskopeneMauna Kea, Hawaii. Begge hovedspeilene består av 36 aktivt styrte heksagonale segmenter.

NASAs James Webb Space Telescope (JWST) er et infrarødt romteleskop som blir arvtakeren etter Hubble-teleskopet. Hovedspeilet består av 18 heksagonale speil-segmenter og teleskopet forventes å bli plassert i sin bane i rommet den 30. mars 2021.

European Extremely Large Telescope (E-ELT) vil bli verdens største optiske/nær-infrarøde teleskop. Det baseres på et 39,3 m diameter hovedspeil som består av 798 segmenter. E-ELT forventes å stå ferdig på Cerro Armazones, Chile, i 2025, og det vil bli nok et eksempel på Nelsons betydningsfulle teleskopteknologiske bidrag.

Priser

Nelson mottok en rekke priser for sine betydelige bidrag til den teknologiske utviklingen av kjempeteleskoper. I 2010 delte han Kavliprisen i astrofysikk med Raymond N. Wilson og Roger P. Angel. Han er tildelt Benjamin Franklin Medal in Electrical Engineering, André Lallemandeprisen fra det franske Académie des Sciences og Dannie Heineman prisen i astrofysikk fra American Astronomical Society.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg