Jeroboam 2

Faktaboks

Jeroboam 2
Jeroboam II
700-tallet fvt.
Fra Samaria (800- til 700-tallet fvt.)
Elfenbenutskjæringer til pynt på møbler
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Jeroboam 2 var konge i det israelittiske Nordriket (også kalt Efraim eller Samaria) cirka 787–747 fvt. Han var sønn av Joash og fortsatte dennes arbeide.

Under Jeroboam 2s lange regjeringstid var landet preget av økonomisk velstand og politisk gunstige forhold. Utgravninger viser at det foregikk en utstrakt byggelvirksomhet på denne tiden. Hverken Damaskus eller Assyria later til å ha vært en trussel for Israel i denne perioden. Jeroboam 2 kunne utvide riket og drive moabittene tilbake (2. Kongebok kapittel 14, vers 23–29), og Damaskus skal være blitt Israels vasallstat (2. Kongebok kapittel 14, vers 28). Handelen blomstret og velstanden økte, men også sosiale misforhold (Amos, kapittel 8, vers 4).

Kongen møtte, som de fleste av sine forfedre, skarp motstand fra de mer konservative religiøse kretsene, blant annet fra profetene Amos og Hosea. Kongebøkenes fremstillling av hans regjeringstid stammer sannsynligvis fra 600-tallet fvt., men bygger på Amos' fordømmelse av levestandarden blant de rike i Nordriket. I følge 2. Kongebok var det israelittenes synder som førte til Nordrikets undergang i 722 fvt. (2. Kongebok kapittel 17, vers 22–23).

Arkeologien

Det er funnet mange mindre kunstgjenstander fra denne tiden. Spesielt karakteristisk er de mange mindre luksusgjenstandene av utskåret elfenben. Det er også funnet et stempel som kan ha tilhørt en av hans tjenere, med innskriften «Shema, Jeroboams tjener». Allerede tidlig på 1900-tallet fant arkeologer en samling potteskår i en bygning som lå like ved det gamle kongeslottet. Disse har inskripsjoner på hebraisk, og viser at det foregikk en utstrakt transport av landbruksprodukter. På tross av at bibeltekstene gir inntrykk av at det foregikk en stor grad av ureglementert kult, så inneholder svært mange av navnene likevel deler av gudsnavnet Jahve (jaw), ikke av Baal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg