Jernhatten (Bakke i Danmark)

Utsikt fra Jernhatten sørover mot Hjelm Dyb.
Utsikt fra Jernhatten
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Jernhatten er en fredet bakke, 49 meter over havet, som ligger nordøst for EbeltoftJylland i Danmark, ikke langt fra nasjonalparken Mols Bjerge.

Toppen består av kalkholdig kertemindemergel, en hard leiretype som vanligvis finnes under havoverflaten, men her har isbreen skubbet den opp i dagen. Soleksponeringen på Jernhatten er spesiell fordi skrentene heller slik at solstrålene treffer vinkelrett, og kombinert med lite nedbør skapes et unikt mikroklima.

Jernhatten og omgivelsene er i privat eie, og sammen med kommunen har grunneierne tilrettelagt stier og adkomst.

Ved foten av Jernhatten står det en minnestein med teksten «Ved kysten her reddede Tage Ingildsen «Havmøllen» den 29.1.1946 to marinesoldater ved minestrygeren ME 1016's forlis.» Et uvær gjorde store skader på skroget til minesveiperen som dermed grunnstøtte. Med fare for eget liv svømte Tage ut til båten med en line som soldatene kunne bruke for å slepe seg inn på trygg grunn. Som takk fikk han en sigarkasse i bronse og et sigarettetui i sølv, men fikk ikke leve til å oppleve avdukingen av minnesteinen, på dagen 65 år etter redningsdåden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg