Jeremy Corbyn

Faktaboks

Jeremy Corbyn
Født
26. mai 1949, Chippenham, England
Jeremy Corbyn var leder av Storbritannias arbeiderparti (Labour) fra 2015 til 2020.
Jeremy Corbyn taler før lokalvalget i 2018.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Jeremy Corbyn er en britisk politiker som representerer Labour Party. Han var partileder fra 2015 til 2020. Valget av Corbyn til partiets leder i 2015 var overraskende og noe kontroversielt i britisk politikk.

Bakgrunn

Jeremy Corbyn har bakgrunn fra fagbevegelsen og var ansatt i det britiske fagforbundet for offentlig ansatte fra 1969. Han ble lokalpolitiker i 1974. Han har vært medlem av parlamentet siden 1983, valgt fra valgkretsen Islington nord i London.

Corbyn ble for alvor offentlig kjent da han frontet «Stop the War Coalition», en organisasjon som ble opprettet etter terrorangrepene 11. september 2001 i USA. Denne aksjonerte mot det organisasjonen kalte urettmessig krigføring i kjølvannet terroren. Corbyn har vært fremtredende i organisasjonen, som har vært sterkt mot britisk engasjement i Irak, Afghanistan, Libya og Syria.

Politikk

Corbyn representerer en ytterliggående venstrefløy i partiet, og knyttes gjerne til det som beskrives som en «gammelsosialistisk» agenda. Han ønsker blant annet å avskaffe privatisering og gjeninnføre statlig eierskap av postvesenet, jernbanen og energiselskaper. Han ønsker ingen studieavgift, er en markant motstander av atomvåpen og vil avskaffe innsparingspolitikken (austerity) som statsminister David Cameron og koalisjonsregjeringen innførte i 2010.

Corbyn har kommet med utsagn som kan tolkes som støtte til diktatorer i andre land, og han er blitt kritisert for sin støtte til den irske republikanske hær under urolighetene i Nord-Irland. Under New Labour-tiden (Tony Blairs lederperiode i 1994–2007) var Corbyn den Labour-representanten som hyppigst stemte mot sitt eget parti i Underhuset. Derfor ble han ansett som en oppvigler og motstander av egen partiledelse gjennom to tiår.

Leder

I mai 2015 trakk Ed Miliband seg som partileder, etter at Labour da hadde tapt to valg på rad. Sammen med Andy Burnham, Yvette Cooper og Liz Kendall stilte Corbyn som kandidat til partiledervervet. Han var den siste kandidaten som ble nominert og han ble ikke levnet store sjanser.

Partitungvektere som Tony Blair, Gordon Brown, David Miliband, David Blunkett og Peter Mandelson fryktet at partiet med Corbyn som leder ville gjøre partiet uvalgbart og føre det tilbake til «skyggenes dal», et uttrykk som viser til partiets historie på 1980-tallet. Ved valget i 1983, da både Corbyn, Blair og Brown ble innvalgt i parlamentet, ble Labours valgprogram kalt «The Longest Suicide note in history» og partiet levde i skyggen av de konservative og Margaret Thatcher gjennom hele 1980-tallet.

Mot alle odds, og med hjelp av en endring av reglene for valg av ny Labour-leder – lagt om fra blokkstemmer til individuelle stemmer – ble Corbyn valgt til partiets nye frontfigur 12. september 2015 med hele 60 prosent av stemmene i første runde. De nyinnmeldte fra grassrotbevegelsene i og rundt partiet sørget for å stemme ham fram.

Corbyn er ansett som en fløykandidat som har ført til en viss splittelse av partiet, og han står foran store utfordringer i å holde partiet samlet og yte regjeringen motstand. Corbyn er en annerledes politiker som få levner sjanser til å vinne valg. Spørsmålet som er diskutert i Storbritannia er hvor lenge han blir sittende. I september 2016 ble Corbyn imidlertid gjenvalgt med klar margin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg