Jerash

Jerash' store ovale plass, fra 1. århundre e.Kr., måler 80 x 90 m.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Jerash er primært kjent som en ruinby i Jordan. Den ligger 48 kilometer nord for hovedstaden Amman. Rundt denne ruinbyen ligger det en moderne by med cirka 50 000 innbyggere (2015).

Jerash er av gresk-romersk opprinnelse, og er en av landets viktigste turistattraksjoner. Byen ble grunnlagt omkring oppløsningen av Aleksander den stores verdensrike sent på 300-tallet fvt., da kjent under navnet Gerasa. Den inngikk i et løst byforbund med flere andre gresk-romerske byer: Decapolene, 'ti-byene', kjent fra evangeliene, Markus (5,20 og 7,31) og Matteus (4,25), i området nordlige Jordan, sørvestlige Syria og vestover i Jordandalen. Jerash' storhetstid begynte etter romernes erobring og liberaliseringen av handelen mellom Akaba og Damaskus, med påfølgende stabilisering av handelsrutene gjennom Jordan, nordover og vestover. Omleggingen av handelsrutene, jordskjelv og gjentatte erobringer bidrog til at byen var folketom på 1200-tallet.

Området innenfor bymuren er én kvadratkilometer, men den gamle bebyggelsen strakte seg også utenfor denne. Hovedtrekkene i byplanen fra 50 evt. er intakt med de viktigste gateløpene og godt bevarte ruiner av en rekke offentlige byggverk; Hippodrom, tre amfiteatre, bad, templer og kirker med mosaikker fra bysantinsk tid, hvorav den eldste katedralen er fra 365. Mest kjent er Artemistempelet, fonteneanlegget (Nymphaeum) og den ovale, joniske søyleomkransede piazzaen, som er unik.

Jerash går for å være det beste og mest komplett bevarte eksempel på en romersk provinsby i Midtøsten. Arkitekturen er syrisk-romersk, i hellenistisk tradisjon, konstruksjonene fra romersk tid utmerker seg med høy kvalitet og forseggjort ornamentikk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg