Jens Peter Larsen

Faktaboks

Jens Peter Larsen
Født
1902
Død
1988

Artikkelstart

Jens Peter Larsen var en dansk musikkforsker og organist. Han ble utdannet ved musikkonservatoriet til universitetet i København. I 1930-1945 var han organist ved Vangede kirke, og 1945-1970 var han professor ved universitetet i København. Han var gjesteprofessor ved flere tyske og amerikanske universiteter.

Larsen vant internasjonal anerkjennelse som forsker på komponistene Joseph Haydn og Georg Friedrich Händel. Hans doktoravhandling Die Haydn-Überlieferung (1939) fikk grunnleggende betydning for publiseringen av en samlet utgave av Haydns verker, og skriftet Handel's Messiah (1957) for tidfestingen av Händels originalmanuskripter til oratoriet Messias. Han fungerte 1955–60 som redaktør ved Joseph Haydn-Institut i Köln i forbindelse med en samlet utgave av komponistens verker.

Larsen gjorde også en stor innsats innenfor dansk kirkesang, blant annet som utgiver av flere samlinger liturgisk musikk og sammen med Mogens Wøldike Den danske Koralbog (1954). Han var initiativtager til Nordisk koralbok (1961).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Schiørring, Nils m.fl., red.: Festskrift Jens Peter Larsen, 1972

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg