Jens Nørgård-Sørensen

Faktaboks

Jens Nørgård-Sørensen
Født
31. juli 1954
Død
7. august 2015

Jens Nørgård-Sørensen var en dansk slavist og språkforsker. Nørgård-Sørensen ble født på Langeland og gikk på gymnasiet i Svendborg på Fyn før han begynte sine studier ved Universitetet i Århus. Her ble han i 1981 magister i slavisk filologi med russisk som hovedspråk, bispråk bulgarsk og polsk. Han var i flere år stipendiat før han i 1991 ble universitetslektor i russisk ved Københavns universitet. I 1992 forsvarte han sin doktoravhandling (dr.phil.). I årene 2004–2009 virket han som ekstraordinær professor, mens han i 2015 ble utnevnt til ordinær professor.

Nørgård-Sørensen er forfatter av flere monografier og om lag 40 artikler, i tillegg til å ha redigert flere vitenskapelige antologier. I sine arbeider behandler han blant annet bestemthetskategorien i russisk og andre slaviske språk. Arbeidet med nominale og verbale kategorier og deres morfologiske uttrykk i russisk resulterte i en omfattende monografi. I sine senere arbeider orienterte han seg stadig mer i språkhistorisk retning og forfattet artikler om den gamle Novgorod-dialekten og dens særegne utvikling. I sine studier innarbeidet han etter hvert en teori om grammatikalisering, et teoretisk rammeverk som han utviklet i samarbeid med flere danske kolleger.

Nørgård-Sørensen innehadde flere sentrale verv i dansk og internasjonal slavistikk. Han var leder av dansk slavistforbund siden 1997 og redaktør for de nordiske slavisters vitenskapelig tidsskrift Scando-Slavica siden 2005. Han deltok på konferanser i inn- og utland og holdt gjesteforelesninger på en lang rekke universiteter i utlandet. I en årrekke var han medlem av Den internasjonale slavistkomité og innvalgt medlem i dennes Grammatikalske kommisjon.

Verker

  • Coherence Theory: The Case of Russian (Trends in Linguistics. Studies and Monographs, 63) Berlin/New York: Mouton de Gruyter, 1992.
  • Russian Nominal Semantics and Morphology, Indiana: Slavic Publishers, 2011.
  • Med L. Heltoft and L. Schøsler: Connecting Grammaticalization (Studies in Structural and and Functional Linguistics 65) Amsterdam: Jon Benjamins, 2011

Litteratur

  • Henning Andersen: «Jens Nørgård-Sørensen in memoriam», Scando-Slavica 61:2, 2015
  • Anton V. Zimmerling: «Jens Nørgård-Sørensen In Memoriam», Journal of Slavic Linguistics 23:2, 2015

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg