Jens Nørgård-Sørensen (1954–2015), dansk slavist og språkforsker. Nørgård-Sørensen ble født på Langeland og gikk på gymnasiet i Svendborg på Fyn før han begynte sine studier ved Universitetet i Århus. Her ble han i 1981 magister i slavisk filologi med russisk som hovedspråk, bispråk bulgarsk og polsk. Han var i flere år stipendiat før han i 1991 ble universitetslektor i russisk ved Københavns universitet. I 1992 forsvarte han sin doktoravhandling (dr.phil.). I årene 2004–09 virket han som ekstraordinær professor, mens han i 2015 ble utnevnt til ordinær professor.

Nørgård-Sørensen er forfatter av flere monografier og om lag 40 artikler, i tillegg til å ha redigert flere vitenskapelige antologier. I sine arbeider behandler han blant annet bestemthetskategorien i russisk og andre slaviske språk. Arbeidet med nominale og verbale kategorier og deres morfologiske uttrykk i russisk  resulterte i en omfattende monografi. I sine senere arbeider orienterte han seg stadig mer i språkhistorisk retning og forfattet artikler om den gamle Novgorod-dialekten og dens særegne  utvikling. I sine studier innarbeidet han etter hvert en teori om grammatikalisering, et teoretisk rammeverk som han utviklet i samarbeid med flere danske kolleger.

Nørgård-Sørensen innehadde flere sentrale verv i dansk og internasjonal slavistikk. Han var leder av dansk slavistforbund siden 1997 og redaktør for de nordiske slavisters vitenskapelig tidsskrift Scando-Slavica siden 2005. Han deltok på konferanser i inn- og utland og holdt gjesteforelesninger på en lang rekke universiteter i utlandet. I en årrekke var han medlem av Den internasjonale slavistkomité og innvalgt medlem i dennes Grammatikalske kommisjon.

  • Coherence Theory: The Case of Russian (Trends in Linguistics. Studies and Monographs, 63) Berlin/New York: Mouton de Gruyter, 1992.
  • Russian Nominal Semantics and Morphology, Indiana: Slavic Publishers, 2011.
  • Med L. Heltoft and L. Schøsler: Connecting Grammaticalization (Studies in Structural and and Functional Linguistics 65) Amsterdam: Jon Benjamins, 2011
  • Henning Andersen: «Jens Nørgård-Sørensen in memoriam», Scando-Slavica 61:2, 2015
  • Anton V. Zimmerling: «Jens Nørgård-Sørensen In Memoriam», Journal of Slavic Linguistics 23:2, 2015

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.