Jenny Skavlan

Faktaboks

Jenny Skavlan

Jenny Ebbing Skavlan

Født
3. juni 1986, Oslo
Jenny Skavland
Av /VG, NTB.

Artikkelstart

Jenny Skavlan er en norsk programleder, skuespiller, designer og forfatter fra Oslo. Hun har spilt i en rekke spillefilmer og ledet flere tv-programmer siden 2008. Skavlan er også talsperson for gjenbruk og bærekraft, og har gitt ut bøker om å sy om gamle klær og har eierskap i en app for salg av brukte klær og interiørartikler.

Bakgrunn

Skavlan spilte den røde blodcellen Alveola i filmen Jakten på nyresteinen (1996) da hun var åtte år gammel. Hun var siden skuespiller i Fagerborgrevyen. Siden gjorde hun flere reklameoppdrag som skuespiller og studerte teater, mote og design på Borup folkehøyskole i København.

Gjennombrudd

I 2007 fikk Skavlan en liten rolle i en påkostet, minuttlang reklamefilm for Grandiosas nye lørdagspizza, spunnet rundt sangen «Respekt for Grandiosa», skrevet av Lars Kilevold. Det var ikke hennes første reklameoppdrag, men førte til et gjennombrudd i offentligheten. Det oppsto blant annet seks ulike fangrupper for Skavlan på Facebook. «Det er noen ting som tyder på at Jenny Skavlan (21) er Norges første vaskeekte 'it girl'», oppsummerte Dagbladet.

Deretter gikk det slag i slag. Skavlan fikk roller i spillefilmer som Fatso (2008) og zombiesuksessen Død snø (2009), hun var med i TV 2s Skal vi danse i 2008 og ble året etter en av fem programledere i talkshowet Studio Fem, på den ferske kanalen Fem.

I årene som fulgte sjonglerte Skavlan skuespilleroppdrag i filmbransjen med engasjement som tv-programleder, men suksessene lot vente på seg. Filmene Tomme tønner (2010), Tomme tønner 2 (2011), Hjelp, vi er i filmbransjen (2011) og den svenske En gång i Phuket (2012) ble i stor grad møtt med lunkne kritikker, mens jobbene med å lede tv-program som Fangene på fortet (2011), Masterchef (2011) og Fritt fall (2012) ble kortvarige.

NRK- og filmsuksess

I 2012 fikk hun sitt første oppdrag i NRK. Selv om talkshowet Tweet4tweet, med Hasse Hope og Øivind Vogt, ikke var noen suksess, fulgte flere prestisjefulle oppdrag for statskanalen. Skavlan og Erik Solbakken ledet Melodi Grand Prix i 2013 og 2014, hun ledet Spellemannprisen med Mona B. Riise i 2015 og Thomas Felberg i 2018. I 2017 skrev hun fast kontrakt med NRK og ledet blant annet Sommeråpent med Hans Olav Brenner i 2017 og med Lars Monsen i 2018, og var dommer i Symesterskapet i 2018.

Rollen som Sylvia i suksessfilmene Børning (2014) og Børning 2 (2016) var nærmest et comeback på kinolerretet, mens hennes foreløpig siste oppdrag som skuespiller endte i fiasko. Komiserien Nesten voksen (2018) var en stor satsing, men endte i kritikerslakt, og den fikk ikke fornyet tillit fra NRK etter første sesong på åtte episoder.

I 2019 fortalte hun VG at hun med tiden hadde innsett at hun er en bedre programleder enn skuespiller: «Jeg er en terningkast 3-skuespiller. Jeg begynte med film og trodde jeg skulle jobbe med det. Og så begynte jeg med tv», sa hun.

Mote, forfatterskap og privatliv

Skavlan har vært interessert i motedesign siden tenårene. Hun bokdebuterte med Sy om med Jenny Skavlan (2012), som handler om hennes store fanesak i offentligheten: gjenbruk og bærekraft. Denne ble fulgt opp av Sy om igjen (2013).

Hun har laget smykkekolleksjon i samarbeid med David-Andersen, samt en kolleksjon for det danske klesmerket Vero Moda. Hun har siden 2016 frontet gjenbruksappen Tise som creative director, et selskap hun også er aksjonær i.

Familie

Skavlan er datter av legen Jørgen Skavlan (født 1957) og tekstilkunstner og kostymedesigner Janicke Pamela Ebbing (født 1957). Hun er niese av programleder Fredrik Skavlan, produsent Petter Skavlan (født 1956) og tv-produsent Guri Skavlan (født 1961).

Hun giftet seg i 2014 med Thomas «Finger'n» Gullestad (født 1980), medlem i hiphopgruppen Klovner i Kamp, programleder og skuespiller. De har to døtre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg