Jenny Holzer

Faktaboks

Jenny Holzer
Uttale
hˈåltsə
Født
29. juli 1950, Gallipolis, Ohio, USA
FLOOR fra 2015 er et stort kaleidoskopisk verk hengt i taket på den første Jenny Holzer-utstillingen i Tate Modern, London, 2018.
Av /Scanpix.

Artikkelstart

Jenny Holzer er en amerikansk billedkunstner. Hun fikk sitt gjennombrudd med serien Truisms (1977–1979), nærmere 300 korte setninger og utsagn som henter materiale fra klisjéfylte uttrykk og allmenne sannheter.

Holzer arbeider med både selvskrevne og approprierte tekster som gjerne har et feministisk og eksistensielt innhold, ofte formet som anklager eller begråtelser. Disse budskapene er utgitt i forskjellige medier; de er trykt på papir og klistret opp i telefonkiosker, på vinduer og så videre. Hun har også rykket dem inn som TV-reklame, blant annet på den store TV-skjermen på Times Square i New York. Holzer kan også hugge budskapene inn i steinbenker, marmorgulv og sarkofager. Hennes mest kjente medium er imidlertid løpende elektronisk tekst.

Holzer i Norge

I Norge finnes tre permanente arbeider av Holzer i offentlig rom. På fasaden av Telenors bygg på Fornebu er Installation for Telenor fra 2002, en 250 meter lang LED-tavle som viser 430 «statements» kontinuerlig løpende over tavlen. Ekebergparken skulpturpark har verket Cliff Sappho: tekster fra den greske oldtidslyrikeren Sapfo hugget inn i fjellet. Universitetet i Agder har tekster fra verksseriene Truisms, Living og Arno preget inn i benker både inne og ute på universitetsområdet.

Nasjonalmuseet har verket Die Fast and Quiet When They Interrogate You or Live So Long That They are Ashamed to Hurt You Anymore, fra The Survival Series (1983–85).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg