Jelshøj

Jelshøj er det høyeste punktet i Holme Bjerge, syd for Århus, 128 meter over havet. Toppen er en bronsealdergrav. Det er adgang til området fra en nærliggende parkeringsplass.

Holme Bjerge er en bueformet sidemorene, dannet for omtrent 10 000 år siden. Buesystemet strekker seg fra Marselisborgskogene i øst til Tulshøj (115 meter over havet) i vest. Området bærer spor etter mange gravhauger fra oldtiden. De fleste av gravhaugene er forsvunnet grunnet mekaniseringen av jordbruket, men noen av de viktigste har overlevd.

Holme Bjerge er kanskje den minst kjente turistattraksjonen i Aarhus by.

Gravhaugen ble oppført en gang mellom 1800-1000 fvt, i en periode da det var vanlig å legge gravhaugene oppå hverandre når behovet for større plass meldte seg. I følge folketroen er tre konger gravlagt her. Haugen er aldri blitt utgravet og er i dag fredet. Et postament på toppen forteller at fredningen skjedde i 1873, og at højen inngår som et av hovedpunktene i det danske oppmålingsnettet.

At Jelshøj har vært synlig fra viden om, forteller det gamle navnet «Jels Bavnehøj» om. Så sent som under krigen mot Storbritannia i 1807-1814 ble baunebål tent her.

Sagnet forteller om et troll som hadde tilhold i Jelshøj, men også om en lokal helt ved navn Svend Felding, født i Falling, og som tjente til livets opphold på en av gårdene. Han var en kjempe til kar, som trollet i Jelshøj ba om hjelp i kampen mot trollet i Borum Eshøj (104 moh), omtrent 15 kilometer nordvestover, like ved landsbyen Sabro. Den var en gang en av Danmarks største bronsealdergraver, 9 meter høy og 38 meter i diameter, og ble utgravet i 1875. Utgravningen var en sensasjon, for jordforholdene i gravhaugen hadde vært så gode at selv tekstilene på de døde var bevart. De fant to menn og én kvinne i hver sin kiste av uthulte trestammer, og den første ble gravlagt i 1353 fvt. Svend var villig til å hjelpe, for han mente selv han hadde både styrke og kløkt nok. Trollet var neppe like overbevist, og ville prøve kreftene hans først. Svend fikk en jernstang, men klarte ikke engang å løfte den. Derfor fikk han et drikkehorn, med beskjed om å tømme det for innhold. Da hornet var tomt, kunne han helt ubesværet svinge jernstangen. Den magiske drikken hadde gitt ham 12 manns styrke. Deretter forklarte trollet at Svend ville treffe på to okser, én svart og én rød. Disse skulle kjempe mot hverandre, og Svend skulle avgjøre kampen til fordel for den røde. Og som sagt, så gjort. Den sorte oksen var trollet i Borum Eshøj, og den røde var trollet i Jelshøj. Som takk for innsatsen fikk Svend beholde de tolv manns styrke. Sagnet forteller videre at da han bekjentgjorde hvordan han hadde tilegnet seg kjempekreftene, fikk han også tolv manns sult.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg