Jelsa (sogn i Suldal kommune)

Artikkelstart

Jelsa, sogn i Suldal kommune, Rogaland, svarer til Jelsa kommune før 1965, med unntak av området på Ombo, samt områdene nord og vest på Ropeidhalvøya; 642 innbyggere (2017). Jelsa kirke er en langkirke i tre fra 1647 med verdifullt inventar i renessansestil. Det er også et kapell i Marvik på Ropeidhalvøya.

Det er skolemuseum i den Riibergske skole fra 1774; dette drives som del av Ryfylkemuseet. Skolen, som ligger i den gamle delen av strandstedet, nær sjøen og kirken, ble etablert med grunnlag i en testamentarisk gave og var først skole for barn av strandsittere på Jelsa, parallelt med at den også utdannet lærere. I 1820 falt lærerutdanningen bort, men skoletilbudet for barna fortsatte i den gamle skolen frem til noe ut på 1900-tallet.

Jelsa sogn ble 1967 og 1978 utvidet med to områder på Ropeidhalvøya, henholdsvis Finnvik-området nord på halvøya (lå før 1965 i Imsland kommune) og Vormestrand-området nordvest på halvøya (lå før 1965 i Vikedal kommune). Begge disse endringene var en naturlig følge av endringene i kommuneinndelingen i 1965. Etter 1978 er på denne måten hele Ropeidhalvøya blitt en del av Jelsa sogn.

Jelsa er fast anløpssted for hurtigbåtforbindelsen mellom Stavanger og Sauda. Jelsa har også bilfergeforbindelse med Nedstrand og Hebnes, samt en rekke anløpssteder på øyene i Boknafjorden.

Norsk Stein AS er en hjørnestensbedrift i Jelsa. Bedriften er Skandinavias største produsent av tilslag (mineralsk tilsetningsmateriale til blant annet betong og asfalt), og har anlegg på Berakvam på østsiden av Sandsfjorden. Tilslaget produseres av granodioritt.

Kart

Jelsa
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg