Jeløy radio

Artikkelstart

Jeløy radio er en radiosenderstasjon som ligger på vestsiden av Jeløy ved Moss og har vært en av Televerkets/Telenors større senderstasjoner for radiosamband. Stasjonen ble tatt i bruk i 1931, den såkalte «Amerikasenderen». Den ble brukt for samband til USA og destinasjoner i Europa.

Jeløy radio har vært utstyrt med en rekke kortbølgesendere med effekter opp til 45 kW. I 1935 ble nye sendemaster på 122 meter reist, og en ny kortbølgesender installert i 1938. Med denne senderen nådde Jeløy radio både til Sør-Amerika og til Japan. På det meste var det også i drift tre langbølgesendere med nyhetssendinger til norske aviser samt til Island og Færøyene. Disse var i drift til 1977.

Jeløy radio hadde også utstyr for kystradiotrafikk i området omkring Oslofjorden. En stor del av trafikken har ellers bestått av kortbølgetelefoni og -telegrafi til handelsflåten i utenriksfart, men denne virksomheten er lagt ned og overtatt av Rogaland radio.

Etter hvert ble de radiobaserte tjenestene overtatt av kabel- og satellittsamband, og det var ikke lenger så mye bruk for sendere. Fra 1995 har radiostasjonen vært ubemannet (fjernstyrt) og siden 2003 har radiosenderne ikke vært i bruk. Fra 1997 ble bygningene til Jeløy radio bygd om til kurs- og konferansehotell. Anlegget eies fortsatt av Telenor.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg