Jedisan er et historisk landskap i det som i dag er den sørvestlige delen av Ukraina og den sørøstlige delen av Moldova. Landskapet ligger rett nordvest for Svartehavet mellom det nedre løpet til elvene Dnister (rumensk: Nistru, russisk: Dnestr/Dnjestr) og Dnipro (russisk: Dnepr).

Faktaboks

Også kjent som

engelsk transkripsjon Yedisan

Etter Mongolrikets kraftige ekspansjon på 1200-tallet ble området kontrollert av Den gylne horde før det på 1400-tallet ble en del av Storfyrstedømmet Litauen. I det neste århundret fikk Det osmanske riket gjennom sine vasallstater kontroll over landskapet. Først etter at nomadefolk østfra bosatte seg her, skal området på begynnelsen av 1700-tallet ha fått det tyrkiske navnet Jedisan. Området ble av tyrkerne også kalt Özu, og russerne brukte senere betegnelsen Otsjakovskaja oblast. Et annet navn på området var Vestre Nogaj etter det nomadiske nogaj-folket som hadde bosatt seg her.

Som et resultat av den russisk-tyrkiske krigen i 1768–1774 avstod Det osmanske riket den delen av Jedisan som lå øst for elva Søndre Bug til Det russiske keiserdømmet. Traktaten i Jassy (dagens Iaşi) i 1792 avsluttet den påfølgende krigen mellom Det russiske keiserdømmet og Det osmanske riket, og betød at den russiske grensen ble flyttet ytterligere vestover til elva Dnister. Dermed ble hele Jedisan en del av Russland. Den stedlige, halvt nomadiske befolkningen ble deportert østover, og området ble liggende delvis folketomt.

Da Odesa (russisk: Odessa) ble grunnlagt i 1794, innledet dette en ny fase i Jedisans historie, og området ble kolonisert av både russere, ukrainere og moldovere samt tyskspråklige innflyttere.

Størstedelen av det historiske Jedisan ligger i dag i Ukraina og utgjør de sørlige delene av Odesa og Mykolaiv fylke samt den delen av Kherson fylke som ligger nordvest for elva Dnipro. Den helt vestlige delen av Jedisan utgjøres av den sørlige delen av utbryterrepublikken Transnistria som de jure er en del av Moldova.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg