Faktaboks

Jean de Lattre de Tassigny
Uttale
– tasinjˈi
Født
2. februar 1889, Vendée, Frankrike
Død
11. januar 1952, Paris, Frankrike
Jean de Lattre de Tassigny (1946)
.

Jean de Lattre de Tassigny var en fransk offiser og general, som etter sin død ble utnevnt til marskalk av Frankrike.

Under første verdenskrig var han offiserer i den franske hær og fikk Æreslegionen for sin innsats. I mellomkrigstiden deltok han i Rifkrigen.

Da andre verdenskrig begynte, ble Tassigny general og gjorde effektiv motstand mot tyskerne. Etter våpenhvilen 22. juni 1940 deltok de Lattre de Tassigny i Vichy-hæren. I november 1942 gjorde han som sjef for et militærdistrikt i Sør-Frankrike motstand mot tyskernes besettelse av det ikke-okkuperte Frankrike, og ble arrestert. Han flyktet i september 1943 og sluttet seg til Charles de Gaulle. Tassigny var sjef for 1. franske armé, som tok del i invasjonen av Sør-Frankrike i august 1944.

Fra 1945 til 1947 var han generalinspektør for hæren. I 1948 ble han sjef for Vestunionens landstyrker, før han i 1950 ble fransk øverstkommanderende og høykommissær i Indokina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg