Jean de La Bruyère, fransk forfatter og moralist. Som lærer for prinsen av Bourbon kom han i kontakt med mange av tidens ledende personligheter. Hans hovedverk er Les Caractères (1688–94), der han ved siden av å oversette et skrift av Theofrastos gir en rekke skildringer fra sin tids kultur- og samfunnsliv. Med skarp ironi skildrer han alle former for forstillelse, forfengelighet og jåleri i samtidens høyborgerlige og aristokratiske miljøer. Målet, slik han utrykker det i forordet, er å korrigere menneskenes moral. Boken er også en apologi, slik det særlig kommer frem i siste kapittel.

Hans glimrende skildringer av samspillet mellom karakter og ytre fremtoning hadde mye å si for blant andre Marcel Proust. Han angrep også, som en av de få i sin tid, sosial nød og urett. Dette har fått mange til å betrakte ham som en forløper for opplysningsfilosofene. Men han var en oppriktig katolikk, og var overbevist om at monarkiet var det beste politiske system. Han er også reaksjonær i sin klare posisjonering på De Gamles side under 1600-tallets strid mellom de gamle og de nye (se Frankrikes litteratur).

La Bruyère påvirket i England blant andre Joseph Addison, og hans skildringer ble forbilde for mange småstykker i The Spectator.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.