Jean de La Bruyère

Faktaboks

Jean de La Bruyère
Uttale
labryijˈɛ:r
Født
august 1645, Paris
Død
11. mai 1696, Versailles
dødsdato kan også ha vært 10. mai

Artikkelstart

Jean de La Bruyère var en fransk forfatter og moralist. Som lærer for prinsen av Bourbon kom han i kontakt med mange av tidens ledende personligheter. Hans hovedverk er Les Caractères (1688–1694), der han ved siden av å oversette et skrift av Theofrastos gir en rekke skildringer fra sin tids kultur- og samfunnsliv. Med skarp ironi skildrer han alle former for forstillelse, forfengelighet og jåleri i samtidens høyborgerlige og aristokratiske miljøer. Målet, slik han uttrykker det i forordet, er å korrigere menneskenes moral. Boken er også en apologi, slik det særlig kommer frem i siste kapittel.

Hans glimrende skildringer av samspillet mellom karakter og ytre fremtoning hadde mye å si for blant andre Marcel Proust. Han angrep også, som en av de få i sin tid, sosial nød og urett. Dette har fått mange til å betrakte ham som en forløper for opplysningsfilosofene. Men han var en oppriktig katolikk, og var overbevist om at monarkiet var det beste politiske system. Han er også reaksjonær i sin klare posisjonering på De Gamles side under 1600-tallets strid mellom de gamle og de nye (se Frankrikes litteratur).

La Bruyère påvirket i England blant andre Joseph Addison, og hans skildringer ble forbilde for mange småstykker i The Spectator.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg