Faktaboks

Jean Vigo
Uttale
vigˈå
Født
26. april 1905, Paris
Død
5. oktober 1934, Paris
Jean Vigo
Jean Vigo
Av /𝒲.

Jean Vigo var en fransk filmregissør.

Faren, anarkisten Eugène Bonaventure Vigo, døde i fengsel i 1917, og Vigo hadde en ulykkelig oppvekst på kostskoler. Som tuberkulosepasient bosatte han seg i Nice for klimaets skyld, og laget her sin første film, den satiriske dokumentaren À propos de Nice (1929). Den var påvirket av Dsiga Vertov, og Vigo hadde Vertovs bror, Boris Kaufman, som fotograf.

Den korte spillefilmen Zéro du conduite (Null i oppførsel, 1933) var en burlesk og lyrisk fantasi som skildrer et elevopprør på en kostskole for gutter. Scenen hvor en av de opprørslystne guttene banner til overlæreren vakte voldsom forargelse, og filmen var forbudt i Frankrike til 1945.

L'Atalante (1934), Vigos mesterverk, er en usminket og direkte, men samtidig uforlignelig lyrisk skildring fra livet om bord i en elvebåt, hvor den unge skipperen nettopp har giftet seg med en landsbypike. Vigo døde under etterarbeidet, og filmen ble lansert i en versjon som gikk på tvers av hans intensjoner, men er siden blitt restaurert. Til tross for sin tidlige død og lille produksjon er Vigo en av den franske filmens mest betydelige og innflytelsesrike personligheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg