Jean Sénac

Faktaboks

Jean Sénac

pseudonym for Jean Comma

Uttale
senˈak
Født
1926
Død
1973

Jean Sénac, algerisk forfatter. Han regnes som en av 1900-tallets ledende algeriske lyrikere. Sénac fikk både som forfatter og kritiker stor betydning for utviklingen av diktningen i hele Nord-Afrika.

Kulturarbeider og inspirator

Sénacs morfar var kommet fra Spania til Algerie for å arbeide i gruvene. Sénac traff aldri sin far. Han strøk til avsluttende eksamen ved videregående skole, men begynte tidlig å gjøre seg bemerket både som dikter og som maler. Han begynte også som medarbeider i algerisk radio. Sénac redigerte flere tidsskrifter som bare eksisterte kort tid, men som likevel fikk betydning for utviklingen av diktningen både i Algerie og i Frankrike. Han mottok viktige impulser fra franske forfattere som André Gide, René Char og Albert Camus. Camus og Sénac hadde lenge et sterkt vennskap, men det ble brudd mellom dem i 1958 fordi Camus ikke gav full støtte til den væpnede kampen for Algeries selvstendighet.

Kristensosialist og homofil

Sénac hadde et spenningsfylt forhold til sin kristne tro, og han var også sterkt politisk engasjert. I en periode sto han nær Algeries kommunistparti som mange av dikterne i landet hadde sluttet seg til, men som var forbudt både før frigjøringen og i noen år etter selvstendigheten. Men Sénac understreket at en revolusjon av menneskenes sinn måtte gå foran den politiske revolusjon. Han var homofil og hadde et sterkt ønske om å bli godtatt med den legningen han hadde. En av hans mest kjente verselinjer lyder: 'Også denne stakkars kroppen vil føre sin frigjøringskrig.' Sénac drømte om at Algerie skulle bli et land preget av frihet og brorskap og åpent for alle kulturer og trosretninger. Sénac døde i 1973, trolig myrdet av en motstander, men omstendighetene rundt hans død er fremdeles uklare.

lyriker og kritiker

Sénacs første diktsamling, som bare hadde tittelen Poèmes («Dikt»), kom ut i 1954. Hans mest kjente samling, Avant-corps («Fremspring») ble trykt i 1968. Store deler av hans etterlatte lyrikk er samlet i bindet Pour une terre possible («For en mulig jord»), som er kommet i flere utgaver; den mest komplette er fra 2013. Prosateksten Ébauche du père («Skisse av far») ble utgitt posthumt i 1989. Sénac utgav også flere essayer om algerisk diktning og billedkunst og redigerte blant annet en samling av moderne algerisk lyrikk. Deler av hans brevveksling med Albert Camus ble utgitt i år 2000.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg