Jean Giraudoux

Faktaboks

Jean Giraudoux

Hyppolyte-Jean Giraudoux

Uttale
ʒirådˈu
Født
29. oktober 1882, Bellac
Død
31. januar 1944, Paris

Artikkelstart

Jean Giraudoux var en fransk dramatiker, romanforfatter og essayist. Han var i tillegg diplomat og politiker, og var sjef for informasjonsministeriet ved utbruddet av andre verdenskrig.

I ungdommen var han sterkt opptatt av tysk litteratur og åndsliv, og mye av hans diktning er preget av ønsket om å skape et moderne uttrykk for stemning og atmosfære i tysk romantisk diktning.

Giraudoux debuterte i 1909 med novellesamlingen Provinciales, og utviklet i de følgende årene en poetisk fortellerkunst som kan virke noe affektert. Blant hans beste romaner er Simon le pathétique (1918) og Suzanne et le Pacifique (1921).

I slutten av 1920-årene begynte han å skrive for scenen, og han stod snart frem som den ledende franske teaterdikteren i mellomkrigstiden. I samarbeid med Louis Jouvet skapte han en original, poetisk teaterform som virket frigjørende på fransk scenekunst. Jean Anouilh har for eksempel mottatt tydelige impulser fra Giraudoux.

Sentralt i Giraudoux' teater står ungdom, vår og forventning – stykkene hans rommer en lang rekke skinnende ungpikeskikkelser – men også den modne harmoni i et menneskesinn avstemt etter naturens store rytmer. Diktningen hans er ofte forsvar for menneskets krav på jordisk lykke i en verden av irrasjonelle, ødeleggende krefter. Hans siste skuespill hadde et mer desillusjonert preg, ikke minst på grunn av nazismens fremvekst.

Giraudoux benyttet ofte antikke myter eller bibelske temaer for å uttrykke en moderne problematikk. Blant hans dramatiske verker kan nevnes Siegfried (1928), Amphitryon 38 (1929), Intermezzo (1933), La Guerre de Troie n'aura pas lieu (1935; Det blir ikke noen Troianerkrig), Électre (1937), Ondine (1939), L'Apollon de Bellac (1942) og La Folle de Chaillot (1945; Den gale fra Chaillot; filmatisert i 1969). En rekke av skuespillene har vært oppført på norske scener.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg