Jean De Boschere, belgisk franskspråklig forfatter. Han var også en betydelig billedkunstner. Hans verk er særlig preget av interesse for det okkulte og av tendenser i tiden som gikk i andre retninger enn realismen.

De Boschère var opptatt av det erotiske, men samtidig av religiøs mystikk. Hans første prosadikt er påvirket av symbolismen, og han var en av de første dikterne utenfor Frankrike som oppdaget den katolske dikteren Paul Claudel. Samlingen Métiers divins (1913 «Guddommelige håndverk») er en hyllest til skaperevnen og til manuelt arbeid. I 1915 rømte han fra det okkuperte Belgia til Storbritannia. Hans diktning ble etter hvert påvirket av engelsk litteratur, særlig av T. S. Eliot og Ezra Pound, og han skrev også på engelsk, blant annet diktsamlingen The Closed Door (1917, «Den stengte døren»).

Fra 1923 bodde De Boschère i Frankrike. I denne perioden fikk han sterke impulser fra surrealismen og særlig fra dikteren og teatermannen Antonin Artaud. Blant verkene fra denne tiden kan nevnes den selvbiografiske romanen Marthe et l'enragé (1927, «Marthe og den rasende»), der han skildrer forholdet til sin funksjonshemmede søster. Et annet kjent verk er den makabre diktsamlingen Satan l'obscur (1933, «Satan den dunkle») som også har mange selvbiografiske trekk. De Boschère ble også kjent for sine skildringer fra Paris. Selvbiografien Fragments du journal d'un rebelle solitaire («Fragmenter fra en ensom opprørers dagbok») utkom i 1952.

Som billedkunstner er De Boschère særlig anerkjent for illustrasjonene av egne verker og av gresk og romersk diktning, blant annet av de erotiske diktene til Ovid. Han er påvirket av art nouveau-stilen og særlig av Aubrey Beardsley. De Boschère hadde i perioder en stor kontaktflate blant samtidens diktere og kunstnere. Men han var også en typisk individualist, og særlig de siste årene av sitt liv levde han i isolasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.