Jean De Boschere, belgisk franskspråklig forfatter. Han var også en betydelig billedkunstner. Han verk er preget av interesse for det okkulte; han var opptatt av det erotiske, men samtidig av religiøs mystikk. Hans første prosadikt er påvirket av symbolismen, men samlingen Métiers divins (1913) er en hyllest til håndverk og manuelt arbeid. I 1915 rømte han fra det okkuperte Belgia til Storbritannia. Hans diktning ble etter hvert påvirket av engelsk litteratur, særlig T. S. Eliot og Ezra Pound, og han skrev også på engelsk, blant annet diktsamlingen The Closed Door (1917, "Den stengte døren").

Fra 1923 bodde De Boschere i Frankrike. I denne perioden fikk han sterke impulser fra surrealismen og særlig fra dikteren og teatermannen Antonin Artaud.  Blant verkene fra denne tiden kan nevnes den selvbiografiske romanen Marthe et l'enragé (1927, "Marthe og den rasende") og den makabre diktsamlingen Satan l'obscur (1933, "Satan den dunkle"). Også den har mange selvbiografiske trekk. Han ble også kjent for sine skildringer fra Paris. Selvbiografien Fragments du journal d'un rebelle solitaire ("Fragmenter fra en ensom opprørers dagbok") utkom i 1952.

Som billedkunstner er han særlig kjent for illustrasjoner av egne verker og av gresk og romersk diktning. Han er påvirket av Art Nouveau-stilen og særlig av Aubrey Beardsley. Han hadde en stor kontaktflate blant samtidens diktere og kunstnere, men var også en typisk individualist.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.