Jean Bernard Léon Foucault, fransk fysiker, særlig kjent for de målinger han i samarbeid med Fizeau foretok av lysets hastighet og av forskjellen mellom lysets hastighet i vann og i luft. Lyshastigheten i vann er 3/4 av lyshastigheten i luft og i vakuum. Foucault utførte det berømte pendelforsøket, som direkte viser at Jorden dreier seg om sin polakse. I 1852 konstruerte han et gyroskop.

Vincenzo Viviani (1622–1703) gjorde i 1661 noen laboratorieforsøk med pendel, som lot seg forklare ved å anta at Jorden roterer. I 1851 gjorde Foucault det samme forsøket med en stor kule i en 67 m lang metalltråd hengt opp i toppen av kuppelen i Pantheon i Paris.

Pendelens svingeplan dreier seg langsomt i samme retning som Solens og stjernenes bevegelse. Om man tenker seg pendelen hengt opp over en av Jordens poler, ville pendelsvingningene gå i et plan som ligger fast i forhold til stjernene, mens Jorden roterer under, en hel omdreining på 24 timer. Pendelen ville i forhold til Jorden dreie seg 15° i timen. Stadig lenger vekk fra polene vil dreiningen avta og bli null ved ekvator.

Den store tilstrømningen til Pantheon og den publisitet Foucaults eksperiment fikk, gjorde at hans navn ble knyttet til det.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.