Jean-Patrick Manchette

Faktaboks

Jean-Patrick Manchette
Født
1942
Død
1995

Jean-Patrick Manchette, fransk forfatter, manusforfatter og oversetter. Særlig kjent som en viktig fornyer av kriminallitteraturen i Frankrike.

Han begynte som manusforfatter, før han fikk sitt gjennombrudd med kriminalromanen L'Affaire N'Gustro i 1971. Året etter mottok han Le Grand Prix de littérature policière for Ô dingos, ô châteaux! Hans sosialt og politisk engasjerte romaner representerte en ny vending i kriminallitteraturen i Frankrike på 1970-tallet, med detaljerte voldsskildringer og intriger som ikke direkte er knyttet til en tradisjonell krimgåte.

Politisk tilhørte han det radikale venstre, og han var en ivrig leser av situasjonistene og Guy Debord. Det politiske perspektivet er tydelig allerede i de første romanene. L'Affaire N'Gustro er direkte inspirert av Ben Barka-affæren (den marokkanske opposisjonspolitikeren Mehdi Ben Barka, som 29. oktober 1965 ble bortført utenfor Brasserie Lipp i Paris, og senere likvidert), mens Nada (1972; filmatisert av Claude Chabrol i 1974) tar for seg en gruppe unge anarkisters forsøk på å kidnappe USAs ambassadør i Paris.

I 1982 kom La Position du tireur couché, en brutal skildring av en leiemorders forsøk på å bryte med det kriminelle miljøet, og begynne et nytt liv. Stilistisk var Manchette inspirert av Flauberts og Maupassants idealer om at romanlitteraturen skal være objektiv og upersonlig. Hans siste roman, La Princesse du sang, utkom posthumt i 1996.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg