Jean-Michel Atlan var en algerisk-fransk maler, grafiker og dikter av jødisk-berbersk herkomst. Han var hovedsakelig virksom i Paris, der han bosatte seg i 1930. Han tok eksamen i filosofi ved Sorbonne, men var selvlært som maler. Han begynte å male i 1941, og ble arrestert av tyskerne i 1942 på grunn av sitt arbeid i motstandsbevegelsen. Han reddet livet ved å spille gal, og ble sperret inne på et psykiatrisk sykehus, der han fikk lov til å male. I 1944 ble han sluppet fri, og hadde samme året sin første separatutstilling.

De første bildene hans var kraftige i uttrykket, halvfigurative og ekspresjonistiske, men fra 1945 ble bildene abstrakte med sterkt røde, blå og okerfargede felter avgrenset av svarte konturer. Han var knyttet til COBRA-bevegelsen uten egentlig å være medlem, og ble en nær venn med flere danske kunstnere, blant andre Asger Jorn.

Fra 1948 og i første halvdel av 1950-årene opplevde han en periode med liten anerkjennelse og dårlig økonomi, men etter en separatutstilling i 1956 ble det ny oppmerksomhet rundt bildene hans, og han hadde flere utstillinger i Frankrike og andre steder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.