Jean-Michel Atlan

Faktaboks

Jean-Michel Atlan
født:
1913
død:
1960

Jean-Michel Atlan var en algerisk-fransk maler, grafiker og dikter av jødisk-berbersk herkomst. Han var hovedsakelig virksom i Paris, der han bosatte seg i 1930. Han tok eksamen i filosofi ved Sorbonne, men var selvlært som maler. Han begynte å male i 1941, og ble arrestert av tyskerne i 1942 på grunn av sitt arbeid i motstandsbevegelsen. Han reddet livet ved å spille gal, og ble sperret inne på et psykiatrisk sykehus, der han fikk lov til å male. I 1944 ble han sluppet fri, og hadde samme året sin første separatutstilling.

De første bildene hans var kraftige i uttrykket, halvfigurative og ekspresjonistiske, men fra 1945 ble bildene abstrakte med sterkt røde, blå og okerfargede felter avgrenset av svarte konturer. Han var knyttet til COBRA-bevegelsen uten egentlig å være medlem, og ble en nær venn med flere danske kunstnere, blant andre Asger Jorn.

Fra 1948 og i første halvdel av 1950-årene opplevde han en periode med liten anerkjennelse og dårlig økonomi, men etter en separatutstilling i 1956 ble det ny oppmerksomhet rundt bildene hans, og han hadde flere utstillinger i Frankrike og andre steder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg