Jean-Louis Guez de Balzac

Faktaboks

Jean-Louis Guez de Balzac
Uttale
balzˈac
Født
31. mai 1597, Angoulême
Død
8. februar 1654
Jean-Louis Guez de Balzac.

Artikkelstart

Jean-Louis Guez de Balzac var en fransk forfatter som gjorde brevet til en litterær sjanger i Frankrike, og som fikk kallenavnet «le grand épistolier» (den store brevskriver). Han er kjent for å ha reformert fransk prosa.

I sine ti samlinger brev, skrevet med henblikk på offentliggjøring, tar han opp såvel personlige som sosiale og politiske spørsmål. Hans forfinede, utstuderte uttrykksform er et typisk eksempel på den «presiøse» stil, som ble dyrket i salongene, men den peker også frem mot klassisismen. Han ble kjent som et orakel i presiøsitetens viktigste salong, Markisen av Rambouillets Chambre bleue, og ble valgt inn i det franske akademi i 1634. I 1654 grunnla han veltalenhetsprisen, som ble den første prisen som det franske akademiet delte ut.

Balzac skrev dessuten essays som Le Prince (1631) og Le Socrate Chrétien (1662), og pamfletten Le Barbon (1648), der han kritiserer tidens pedanter. Han mente at en dyktig forfatter, uten å demonstrere sin lærdom, skulle få sitt publikum til å føle den.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg