Jean-Charles de Borda

Faktaboks

Jean-Charles de Borda
Født
4. mai 1733, Dax
Død
20. februar 1799, Paris

Artikkelstart

Jean-Charles de Borda var en fransk sjøoffiser og matematiker. Gjennom sitt virke i den franske marinen kombinerte han teoretiske studier med forsøk og observasjoner, og han utviklet og forbedret instrumenter for navigasjon og landmåling. Han spilte en sentral rolle i utviklingen av metersystemet.

Sjøoffiser og navigatør

I årene 1765 til 1775 gjennomførte Borda flere seilinger over Atlanteren. Han utførte samtidig vitenskapelige studier i hydrografi og navigasjon, blant annet kronometertester og forbedrede metoder for bestemmelse av geografisk lengde. Under disse toktene ble øygruppene Asorene og Kanariøyene målt opp og kartlagt.

I 1778 engasjerte Frankrike seg i den amerikanske uavhengighetskrigen, og Borda ble som kommandør for en flåteenhet involvert i flere trefninger i Karibia og utenfor kysten av Amerika. I 1782 ble han tatt til fange av britene, men ble etter kort tid løslatt og fikk vende tilbake til Frankrike.

Mål og vekt

I 1790 ble Borda utnevnt til leder for kommisjonen for mål og vekt, med Condorcet, Lavoisier, Laplace og Legendre som øvrige medlemmer. Kommisjonen hadde til vurdering et forslag om å definere den nye enheten meter som lengden av en pendel med svingetid 1 s. Borda gikk mot å basere en enhet på en annen enhet, som dessuten ikke lot seg fastslå med stor nøyaktighet.

19. mars 1791 kunngjorde Borda at kommisjonen hadde vedtatt å definere meteren som 1 timilliondel av avstanden mellom ekvator og nordpolen. Som et ledd i arbeidet med meteren ble det iverksatt en nymåling av meridianbuen mellom Dunkerque og Barcelona for å fastslå jordens nøyaktige størrelse. Det praktiske arbeidet ble ledet av Delambre og Legendre, og de tok i bruk Bordas nyutviklede dobbeltkikkert, som ga mer nøyaktige vinkelmålinger i trianguleringen.

Arbeidet med meteren foregikk under tidvis kaotiske forhold under den franske revolusjon. Under skrekkveldet 1793–1794 trakk Borda seg tilbake til familiegodset, men han gjenopptok senere arbeidet.

Også på andre områder innenfor standardisering leverte Borda betydelige bidrag. Han introduserte prinsippet for substitusjonsvekter (se vekt), som eliminerte en del systematiske avvik ved nøyaktig veiing.

Ikke alle Bordas forslag til et enhetssystem basert på et gjennomført desimalprinsipp fikk gjennomslag, for eksempel forslaget om å dele døgnet i 10 timer à 100 min à 100 s. Heller ikke forslaget om å dele sirkelkvadranten i 100° à 100' à 100'' har fått internasjonal tilslutning; nygrader (gon) brukes imidlertid innen landmåling i en del land (blant annet Norge).

Valgsystem

Jean-Charles de Bordas navn knyttes for øvrig til et spesielt valgsystem, kjent som Bordas system. Systemet brukes i en viss utstrekning ved valg der det skal kåres mer enn én kandidat. Ved slike valg anbefalte Borda at stemmegiveren rangerer kandidatene, som gis poeng etter plassering på stemmeseddelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg