Jean-Baptiste Chardin. Sølvbegeret. Musée du Louvre, Paris.

Fri. fri

Jean-Baptiste Chardin. Sølvterrinen. 1728. Olje på lerret. Metropolitan Museum of Art, New York.

Fri. fri

Jean-Baptiste Siméon Chardin, fransk maler, bosatt i Paris, den fremste representant for den realistiske retning innen fransk 1700-tallsmaleri; elev av van Loo og Coypel.

Han begynte i en enkel realisme og malte stilleben av frukt, grønnsaker og alle slags husgeråd. Han skildret hverdagens vanlige begivenheter, særlig barnas og husmorens faste gjøremål, morgentoalett, bordbønn osv. I sine portretter avbildet han personer i deres vante miljø, og gav derved portrettene en viss karakter av genrebilder.

Et interessant trekk ved Chardin er at han stod utenfor den klassiske franske malertradisjon. Malerisk tilhører han den borgerlige nederlandske 1600-tallstradisjon, og det er fra dens mestere han har mottatt de avgjørende impulser. Det som likevel gir hans arbeider et fransk særpreg, er den raffinerte koloritt og det ofte impulsive penselstrøk som gir flaten større liv og gjenstandene en mer stofflig karakter. Svært karakteristisk er hans forenkling og evne til monumentalisering av enkle hverdagsscener. Disse to egenskapene skiller ham fra den hollandske skole og setter ham i fremste rekke blant Frankrikes store malere.

Hans betydning for nyere og moderne malere kan spores blant franske malere som like etter den annen verdenskrig søkte primære verdier og fransk tradisjon i hans kunst. Chardin er best representert i Louvre i Paris, Stockholm (9 bilder), Liechtensteingalleriet i Wien og Eremitasjen i Leningrad.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.