Javacheff Christo

Faktaboks

Javacheff Christo

Hristo Vladimirov Javacheff

Født
13. juni 1935, Gabrovo, Bulgaria
Død
31. mai 2020, New York City, USA

Javacheff Christo. Riksdagsbygningen i Berlin «pakket inn» i 1995.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Javacheff Christo, bulgarsk kunstner, bosatt i USA. Sammen med sin kone Jeanne-Claude Denat de Guillebon er han kjent som "innpakkingskunstnere".

Han ble utdannet ved Académie des Beaux-Arts, Sofia, i 1952–56 og ved Académie des Beaux-Arts, Wien, i 1957. Han kom til Paris i 1958, der han i 1960 var med å danne gruppen «Nyrealister» sammen med blant andre Arman, César, Spoerri og Tinguely.

Christo har skapt sine mest berømte arbeider i nært samarbeid med sin kone Jeanne-Claude Denat de Guillebon (født i Casablanca 1935 - død i New York 2009), og Christo-navnet innbefatter med få unntak dem begge. De traff hverandre i 1958. Hennes evner til å skaffe penger og organisere hadde avgjørende betydning for Javacheff Christos og deres felles internasjonale suksess og berømmelse.

De er kjent som «innpakningskunstnere»; pakker inn gjenstander, bygninger og trekker også naturen inn. Særlig kjent er innpakkingene av Pont Neuf i Paris i 1985 og Riksdagsbygningen i Berlin i 1995. Ideen er at ved å bli pakket inn unndras gjenstanden vår bruk og fratas vår betraktning og berøring. Christo vil på denne måten vekke vår nysgjerrighet og få oss til å tenke over gjenstandenes beskaffenhet og utseende. Totalprosjektet med planleggingen, fremstillingen av modeller og den tekniske forberedelse er vel så viktig for dem som det egentlige resultat. Det dreier seg om midlertidig kunstarbeid, men inntrykket er varig, ikke minst på grunn av dokumentasjonen av prosjektene i form av bilder og tegninger.

Tre av deres prosjekter, Valley Curtain (1972), Running Fence (1976) og Surrounded Islands (1983) er vist ved Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden. De er også representert i kunstsenterets samling.

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg