Jason Moran

Faktaboks

Jason Moran
Uttale
mərˈæn
Født
21. januar 1975, Houston, Texas, USA
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Jason Moran er en amerikansk jazzpianist, komponist og bandleder fra Houston i Texas.

Jason Moran er en innflytelsesrik og internasjonalt anerkjent jazzpianist. Hans musikk har tydelige referanser til tradisjonell jazz og blues, men han fremstår samtidig som en særlig moderne stemme med sine innflytelser fra sjangermessige retninger som frijazz, soul, hip hop og avantgarde. Karakteristisk for Morans uttrykk er blant annet en abstrakt og impresjonistisk innfallsvinkel samt en gjennomgående bevissthet vedrørende kulturelle og sosiale dimensjoner som relaterer til musikken. Blant musikalske forgjengere som har farget Morans særegne uttrykk finner vi navn som Thelonious Monk, Andrew Hill og Herbie Nichols.

Jason Moran har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sitt musikalske virke. Blant disse finner vi for eksempel Guinnes Rising Star Award (2002) og det prestisjefylte MacArthur «Genius» Fellowship-stipendet (2010). Moran har i tillegg til sitt utøvende virke også vært engasjert som lærer og foredragsholder ved institusjoner som New England Conservatory, Banff Center for the Arts og Manhattan School of Music.

I mai 2014 inntok Moran rollen som programsjef for jazz ved John. F. Kennedy Center for the Performing Arts. Tidligere har han fungert som rådgiver samme sted.

Bakgrunn og utdannelse

Lisens: CC BY 2.0

Jason Moran vokste opp i storbyen Houston i Texas. Under oppveksten fikk han sammen med sine to brødre undervisning i klassisk fiolin- og pianospill og var blant annet med i grunnskolens barneorkester. Han tok en vending mot jazz- og improvisasjonsmusikk så snart han nådde tenårene og han sier blant annet at oppdagelsen av jazzpianisten Thelonious Monk i stor grad påvirket hans videre utvikling som musiker. Moran studerte ved High School for the Performing and Visual Arts i Houston før han flyttet til New York for videre studier ved the Manhattan School of Music,hvor han mottok sin bachelorgrad i 1997.

Utgivelser og samarbeid

Utgivelser

1999 (Blue Note)

Soundtrack to Human Motion

2000 (Blue Note)

New Directions

2000 (Blue Note)

Facing Left

2001 (Blue Note)

Black Stars

2002 (Blue Note)

Modernistic

2003 (Blue Note)

The Bandwagon

2005 (Blue Note)

Same Mother

2006 (Blue Note)

Artist in Residence

2010 (Blue Note/EMI)

TEN

2014 (Blue Note)

All Rise: A Joyfull Elegy for Fats Waller

Moran debuterte som soloartist med utgivelsen Soundtrack to Human Motion (1999). På oppfølgeralbumet Facing Left (2000) innspilte Moran med musikerne Tarus Mateen (bass) og Nasheet Waits (trommer). Disse er to sentrale skikkelser i store deler av Morans musikalske virke og sammen utgjør de ensemblet som i etterkant ble kjent som the Bandwagon. Hans tredje album Black Stars (2001), hvor han også hadde med jazzsaksofonisten Sam Rivers i tillegg til sin faste trio, ble svært godt mottatt og står frem som en milepæl blant hans utgivelser. Albumet, som blant annet figurer på National Public Radios liste over tiårets (2000-2009) 50 viktigste utgivelser, befestet Jason Morans rolle som et internasjonalt ettertraktet jazznavn.

Albumet Artist in Residence (2006) består av en samling bestillingsverker Moran komponerte for tre forskjellige kunstinstitusjoner og inneholder blant annet tverrfaglige samarbeid med artistene/kunstnerne Joan Jonas og Adrian Piper. Et annet tverrfaglig prosjekt er multimediaforestillingen In My Mind: Monk at Town Hall 1959 (2007) som ble laget i samarbeid med kunstnerne Glenn Ligon og David Dempewolf. Forestillingen, som blander film, musikk, fotografi og konseptkunst, er en moderne tolkning av Thelonious Monks historiske konsert fra 1959. Musikken blir fremført av oktetten the Big Bandwagon.

Fats Waller Dance Party oppstod i 2011 og er et initiativ fra Moran som hedrer jazzpianisten og komponisten Fats Waller. Det soul- og hip hop-inspirerte prosjektet har i følge Moran blant annet fokus på dans og fysisk tilstedeværelse i musikken, både for publikum og utøverne, i likhet med atmosfæren i dansemiljøet i Harlem på 20- og 30-tallet hvor Fats Waller var en sentral skikkelse. Moran albumdebuterte prosjektet med utgivelsen All Rise: A Joyful Elegy for Fats Waller (2014).

Moran har i tillegg omfattende erfaring i rollen som medvirkende musiker blant annet som medlem av Dave Hollands Overtone Quartet og saksofonisten Charles Lloyds kvartett. Moran og Lloyd har også utgitt et album som duo; Hagar's Song (2013, ECM). Andre samarbeid inkluderer musikere som Greg Osby, Paul Motian, Steve Coleman, Cassandra Wilson og Joe Lovano.

Utvalgte utgivelser

  • Black Stars (2001, Blue Note)
  • Modernistic (2002, Blue Note)
  • The Bandwagon (2003, Blue Note)
  • Artist in Residence (2006, Blue Note)
  • Paul Motian – Lost in a Dream (2010, ECM)
  • TEN (2010, Blue Note)
  • All Rise: A Joyful Elegy for Fats Waller (2014, Blue Note)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg