Japan (popgruppe)

Artikkelstart

Japan var et britisk kunstpopband. De var en forløper for den britiske new romantics-bevegelsen med sin elegante, glamorøse synthpop. Bandet var influert av blant andre Erik Satie, David Bowie, The Velvet Underground, Roxy Music, Motown Records og asiatisk musikk, spesielt musikk fra Japan. Sounden vekslet mellom pop og mer eksperimentelle lydlandskaper. I David Sylvian hadde de en karismatisk vokalist.

Faktaboks

Uttale
dʒəpˈæn

Bandet ble dannet i London i 1974 av vokalisten og gitaristen David Sylvian (født David Batt, 1958), trommeslageren Steve Jansen (født Steven Batt, 1959) og bassisten Mick Karn (født Andonis Michaelides, 1958–2011). Japan ble utvidet året etter med keyboardisten Richard Barbieri (født 1957) og gitaristen Rob Dean (født 1955). Sylvian og Jansen er brødre.

Japan ga i 1978 ut to New York Dolls-inspirerte glamrockalbum som ble slaktet av kritikerne og bare slo an i Japan og Canada. Etter de kritikerroste oppfølgerne Quiet Life (1979) og Gentlemen Take Polaroids (1980) sluttet Dean. Japan slo gjennom i Storbritannia i 1981 med albumet Tin Drum og singlen Quiet Life, og fikk store hits der året etter med Ghosts og I Second That Emotion. Men musikalsk uenighet mellom Sylvian og Karn førte til at Japan ble oppløst etter en avskjedskonsert i 1982. Det posthume livealbumet Oil On Canvas ble en storselger i 1983.

Karn ga ut mange soloplater og et album som duoen Dali's Car. Richard Barbieri har siden 1993 vært medlem av progrockbandet Porcupine Tree, men også gitt ut duoplater med Steve Jansen og trioplater med Jansen og Karn.

Under navnet Rain Tree Crow spilte Sylvian, Karn, Jansen og Barbieri i 1989 inn et selvtitulert album som først ble utgitt i 1991. Brødrene David Sylvian og Steve Jansen kalte seg Nine Horses på et album i 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg