Janne Teller

Faktaboks

Janne Teller
Født
8. april 1964, København
Av /Andrew Nurnberg Associates.

Artikkelstart

Janne Teller er en dansk forfatter. Hun skriver både barne- og ungdomsbøker og bøker for voksne. Hun er mest kjent for barneboka Ingenting (2000). Ingenting er oversatt til 25 språk, har fått flere priser, og er også satt opp som teaterstykke.

Ingenting

Ingenting (Intet på dansk) handler om en gruppe barn i sjuende klasse. Den begynner med at Pierre Anthon melder seg ut av fellesskapet, klatrer opp i et tre, og erklærte at alt var uten mening.

Klassen bestemmer seg for å samle sammen gjenstander som gir livet mening, i et forsøk på å overbevise ham. I et nedlagt sagbruk lager de en «dynge av betydning». Gruppen etablerer en streng gruppejustis og tvinger hverandre, en etter en, til å bidra med det som antas å være mest verdifullt for dem. Etterhvert som stafettpinnen utveksles, vokser intensiteten i utfordringene, og overgangen fra frivillighet til gruppepress og tvang skjer med små, nesten umerkelige grep. Barnegruppa utvikler seg til et destruktivt fellesskap.

Den tredje vendingen i boka skjer da saken blir kjent. Barnas samling blir oppfattet som konseptkunst, og kjøpes av Museum of Modern Art, for 3,5 millioner amerikanske dollar. Dette er et makabert møte mellom ulike verdisett, og reiser både spørsmål om kunstens rolle, og om meningen med livet kan verdsettes til et kronebeløp.

Ingenting er dramatisert og satt opp på teater i flere land. En norsk oppsetning vant i 2019 Heddaprisen for beste ungdomsteater.

Andre bøker

Teller debuterte med Odins ø (1999), som er en allegorisk roman om politisk og religiøs fanatisme.

Hvis der var krig i Norden (2004) beskrives av Teller som et illlustert fiksjons-essay, og spør leseren «Hvis det var krig i Norden, hvor ville du reise hen?» Teller skriver en ny, stedstilpasset versjon av boka hver gang den skal oversettes til et nytt språk.

Store spørsmål om krig, stater, grenser og flykninger er i det hele tatt et hovedtema i forfatterskapet, sammen med etiske diskusjoner.

Biografi

Hun er født i København med tyskfødt far og østerrikskfødt mor. Hun ble utdannet cand.polit. i 1988, og arbeidet fram til 1995 som rådgiver for FN og EU, i Dar-es-Salaam (1988-89), Brussel (1990-91), New York (1991-93) og Maputo (1993-94). Siden 1995 har hun arbeidet som forfatter.

Forfatterskap

  • Odins ø (1999), roman for voksne
  • Intet (2000), roman for ungdom, på norsk som Ingenting (2005)
  • Kattens tramp (2004), roman for voksne
  • Hvis der var krig i Norden (2004), fiksjonsessay for ungdom, på norsk som Hvis det var krig i Norden (2015)
  • Kom (2008), roman for voksne
  • Afrikanske veje (2013), roman for voksne
  • Alt (2013), noveller for ungdom
  • At gå nøgen – 21 essays om kunst, fremmedhed og forsøget på at være menneske (2018), essays for voksne

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg