Janne Kristiansen

Faktaboks

Janne Kristiansen
Født
21. november 1952

Artikkelstart

Janne Kristiansen er en norsk jurist og advokat, blant annet kjent fra sin rolle som sjef for Politiets sikkerhetstjeneste.

Janne Kristiansen var fast forsvarer i Borgarting lagmannsrett fra 1986 og i Moss tingrett fra 1990.

Hun har har hatt flere sentrale verv i Den Norske Advokatforening. Hun var leder av Forsvarergruppen av 1977, samt medlem og senere formann i Den Norske Advokatforenings lovutvalg for strafferett og straffeprosess (1990–2002). Siden våren 2002 var hun medlem av Den Norske Advokatforenings menneskerettighetsutvalg, frem til hun fra 2004 ble den første lederen for gjenopptakelseskommisjonen.

Hennes åremål utløp derfra i 2009, og hun ble da ny sjef for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Hun fråtrådte stillingen 18. januar 2012 etter å ha røpet under en åpen Stortingshøring at norsk etterretningstjeneste opererte i Pakistan. Kristiansen har etter dette vært tilknyttet Justis- og beredskapsdepartementet som spesialrådgiver.

Kristiansen har hatt flere verv i offentlige utvalg. Hun var med på utarbeidelsen NOU 1996:15 som evaluerte justismordet av Per Kristian Liland.

Hun var også med og avga NOU 2003:18 om Rikets sikkerhet (Straffelovkommisjonens delutredning VIII) og NOU 2003:21 om Kriminalitetsbekjempelse og personvern – politiets og påtalemyndighetens behandling av opplysninger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg