Janko Král'

Faktaboks

Janko Král'
Uttale
kra:lj
Født
24. april 1822, Liptovský Mikuláš, Det østerrikske keiserriket (nå i Slovakia)
Død
23. mai 1876, Zlaté Moravce, Østerrike-Ungarn (nå i Slovakia)

Janko Král' var en slovakisk lyriker.

Král' hørte til kretsen rundt forfatteren og politikeren L'udovít Štúr. Han var lidenskapelig opptatt av individuell og politisk frihet, og dessuten en glødende slovakisk patriot. Han ble fengslet for sin aktive deltagelse i februarrevolusjonen i 1848–1849. Han hadde sin mest kreative periode mellom 1842 og 1848 og skrev senere relativt lite.

Král' regnes som den slovakiske romantikkens fremste poet. Han begynte med folkelige ballader, som hos ham fra begynnelsen av også hadde sin sosiale og filosofiske dimensjon. I hans mer modne dikt er det snarere stemningen enn handlingen som er balladepreget, men diktene beholder ofte en overnaturlig ramme.

Král' skrev flere større diktsykluser, hvorav den viktigste er Strom nesmrteľnosti alebo Dvanásť slov (Udødelighetens tre eller De tolv ord), som gir et komplekst bilde av tilværelsen slik dikteren ser den. Gjennom sterke visjoner, ekspressivt språk og dynamisk rytme skildrer han verden i en stor eksistensiell krise, full av konflikter som venter på uunngåelige apokalyptiske katastrofer. Dikterens svar på dette er en oppfordring til politisk og eksistensielt opprør og viljen til å gjenfinne det guddommelige i menneskets indre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg